Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έτοιμη για νέες εκδόσεις ομολόγων η Ελλάδα

Μετά από τη δεκαετή κρίση χρέους που μετέτρεψε την Ελλάδα σε «παρία» των διεθνών αγορών ομολόγων, τώρα η χώρα επιτέλους έχει την πολυτέλεια να μην έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το νέο έτος, δείχνει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων.

Παρά το μαξιλάρι ασφαλείας ύψους περί τα 32 δισ. ευρώ που έμειναν από τα προγράμματα διάσωσης , η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει το καλό μομέντουμ του 2019, καθώς οι αποδόσεις πέτυχαν νέο οστρικό χαμηλό τον Οκτώβριο. Ο στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό χρέος που το 2019 ανήλθε στα 329,3 δισ. ευρώ, όχι μόνο ως ποσοστό αλλά και ως απόλυτος αριθμός.

Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2020 θα είναι στο 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Ομως το ποσό αυτό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της χρήσης μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, των ιδιωτικοποιήσεων και των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο είναι τώρα κατά 68% χαμηλότερες από τις αρχές της χρονιάς και περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ιταλικές. Επιπλέον, η Ελλάδα πληρώθηκε από επενδυτές τον Οκτώβριο μετά τις δημοπρασίες εντόκων διάρκειας 13 και 26 εβδομάδων με αρνητικό επιτόκιο.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν επικροτήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, να μείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40%.
Το 2020 η Ελλάδα αναμένεται ότι θα επωφεληθεί από αυτή τη δυμανική που έχει δημιουργηθεί ώστε:

– να μειώσει κατά 4 με 5 δισ. ευρώ το ποσό των ομολόγων που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 12,6 δισ. ευρώ

– να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ομολόγων ύψους 4 δισ. που εκδόθηκαν το 2012 μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – διαδικασία γνωστή ως PSI – οι κάτοχοι των οποίων δεν τα αντάλλαξαν το 2017.
– να προχωρήσει επίσης σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων ΄θυψους 2 δισ. από το ΔΝΤ.

Iαν η κυβέρνηση προχωρήσει με όλα τα παραπάνω, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα να εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 7 δισ. χωρίς να επιβαρύνει το ήδη υψηλό χρέος.

Τελικός στόχος της χώρας είναι να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία BB- από B+ τον περασμένο Οκτώβριο – τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιδιωκόμενο στόχο. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα επίσης στην κατηγορία που απέχει κατά τρεις βαθμίδες από το investment grade, ενώ η αξιολόγηση της Moody’s απέχει κατά τέσσερις βαθμίδες.

Ετσι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας – την οποία έχασε το 2010 – έως το α’ εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η χώρα στηρίζεται σε έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει το σχέδιο διαχείρισης χρέους, την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, τη σημαντική μείωση των επισφαλών δανείων των τραπεζών, την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και τη διασφάλιση των επενδύσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By