Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Έτοιμο το Δημόσιο για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου στον όμιλο Ελλάκτωρ


Υπεγράφη σήμερα η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εξουσιοδοτεί τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Τουρισμού να συνυπογράψουν, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, τη σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό ήταν και το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις.

Οι τελευταίες μάλιστα είχαν τροφοδοτήσει και διάφορα σενάρια για τον ίδιο τον όμιλο Ελλάκτωρ προκαλώντας προ μηνός μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής του.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοιο καιρό είχε ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέος επενδυτής η «Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ» καταθέτοντας προσφορά 57,5 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί ηλεκτρονική δημοπρασία, η πρώτη που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ σε διαγωνισμό παραχώρησης.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που θα υπογραφεί η «Άκτωρ Παραχ ωρήσεις ΑΕ» θα πρέπει να υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις τη τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.

Τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Στόχος, σύμφωνα με το σκεπτικό της παραχώρησης, είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους αναψυχής και εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By