Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Έτσι θα λειτουργεί το «βραχιολάκι» του Νίκου Ρωμανού

Θα είναι συνδεδεμένο με μικροτσίπ που θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις κινήσεις του και θα σημάνει συναγερμό σε περίπτωση που προσπαθήσει να το σπάσει

romanos-nikos

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου, Άγγελος Αγραφιώτης, εξήγησε πως θα λειτουργεί το «βραχιολάκι» που θα τοποθετηθεί στον Νίκο Ρωμάνο, ώστε να μπορέσει να παρακολουθεί τα μαθήματα του στο ΤΕΙ Αθηνών.

Όπως είπε, το «βραχιολάκι» είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο τοποθετείται πάνω στον κρατούμενο και του επιτρέπει να κινείται μέσα στο σπίτι του σε μία απόσταση μέχρι 25 μέτρα και σε μία άλλη εκδοχή, όταν θα πρέπει, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, να πάει να σπουδάσει, του επιτρέπει να κινείται και έξω από το σπίτι του.

Και συνέχισε: «Μόλις απομακρυνθεί πάνω από 25 μέτρα από το σπίτι του ή μόλις προσπαθήσει να το σπάσει, ο χειριστής του κεντρικού σταθμού που λαμβάνει το σήμα συναγερμού, ειδοποιεί αυτόματα έναν επόπτη της ιδιωτικής εταιρείας, πηγαίνει στο σπίτι, εξακριβώνει, αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα ή αν έχει αποπειραθεί απόδραση και ενημερώνεται η αστυνομία«.

Το σύστημα θα είναι συνδεδεμένο σε 24ωρη βάση, μέσω μικροτσίπ, με ειδική συσκευή γεωεντοπισμού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το «βραχιολάκι» θα τοποθετείται στο πόδι του, ή στο χέρι εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας.

Η εταιρεία που θα το προμηθεύσει στις Αρχές θα αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος και θα πρέπει να τις ενημερώνει:
1) εάν σταματήσει για πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος,
2) σε ενδεχόμενη απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης,
3) σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.
Αναφορικά με το κόστος, η δαπάνη για την αγορά και τη λειτουργία του συστήματος θα είναι ευθύνη του κατάδικού (15 ευρώ ημερησίως), ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας πληρωμής από τον κρατούμενο ή υπόδικο το κόστος θα το επωμίζεται το Δημόσιο.

Αυτοί που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ειδικό βραχιόλι είναι όσοι έχουν καταδικαστεί:
-για εσχάτη προδοσία,
-για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση,
-για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
-για ανθρωποκτονία, παραβίαση της γενετήσιας ελευθερίας,
-για διακίνηση ναρκωτικών.

Μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου ενημέρωσε ότι το «βραχιολάκι» θα είναι έτοιμο εντός τριμήνου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By