Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Euro Insight: «Ο φόβος των εκλογών φέρνει ξανά Plan B για την Ελλάδα»

Η πιθανή άνοδος του ριζοσπαστικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα φέρει τη χώρα σε άγνωστο έδαφος

ellada-euro

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Euro Insight, η τρόικα φαίνεται να επιμένει σε περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ενώ, η Κομισιόν προχωρά σιωπηρά σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα.

Στο κείμενο με τίτλο «Η Ε.Ε ετοιμάζει σιωπηρά Σχέδιο Β για την Ελλάδα εν μέσω φόβων για εκλογές» η ιστοσελίδα επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε που δηλώνει ότι, ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά για την εκλογή Προέδρου, στις Βρυξέλλες επικρατεί νευρικότητα, μετά την δεύτερη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την πηγή, η Ελλάδα δεν θεωρείται, πλέον, συστημική απειλή για την Ευρωζώνη, αλλά οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η πιθανή άνοδος του ριζοσπαστικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα φέρει τη χώρα σε άγνωστο έδαφος.

«Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε» λέει ο ανώτατος αξιωματούχος στο Euro Insight συμπληρώνοντας ότι «Ένα κόμμα αντι-λιτότητας θα γίνει κυβέρνηση στην πιο δύσκολη χώρα στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης».

Πάντως, άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης φέρεται να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την κατάσταση αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας «Έχει παρουσιάσει ένα πιο φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο τους τελευταίους μήνες. Συναντήθηκε με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία, ακόμη και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του όταν έρθει η ώρα ».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει, ανάμεσα σε άλλα, και πως υπάρχει πάντα Σχέδιο Β σημειώνοντας ότι «Παρά τις αργίες, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα».

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παράταση του Μνημονίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης. Άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον επανεκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς ίσως χορηγηθεί νέα επέκταση στην Ελλάδα, ωστόσο, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά εφόσον ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Σκληροπυρηνικοί εντός της Ευρώπης και του ΔΝΤ θα ήθελαν να αποφύγουν να δώσουν περαιτέρω επέκταση του προγράμματος σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για να τηρηθούν τις προθεσμίες, αλλά ας περιμένουμε και να δούμε», πρόσθεσε.

Το Euro Insight, ακόμη, σημειώνει ότι έχει στην κατοχή του ένα έγγραφο που καταρτίστηκε από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να περάσει νέα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015, να προχωρήσει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και να φέρει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ακόμη, θα πρέπει να περάσει ρυθμίσεις για περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, που να επιτρέπει τις ομαδικές απολύσεις, και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει για τα νέα μέτρα, ενώ, η πηγή από την Ευρωζώνη τονίζει πως δεν έχει σημασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία, καθώς τα μέτρα δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Το Euro Insight επικαλείται και ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθεί ο αριθμός 180 στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.

«Εγώ δεν θα αποκλείσω το ενδεχόμενο οι ανεξάρτητοι ή αναποφάσιστοι βουλευτές να υποστηρίξουν το Σταύρο Δήμα στην τελική ψηφοφορία, εάν πάρουν κάτι» λέει ο αξιωματούχος και εξηγώντας το «κάτι» αναφέρει (χωρίς να επεκταθεί) ότι ο Σαμαράς θα μπορούσε να δώσει «περισσότερα κίνητρα», αλλά δεν επεκτάθηκε.

Το Euro Insight υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη προβεί σε παραχωρήσεις στην προσπάθειά του να κερδίσει περισσότερες ψήφους, ενώ, προσθέτει ότι για την τρίτη ψηφοφορία ο πρωθυπουργός έχει ήδη πει πως κάθε βουλευτής θα είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες της ψήφου του.

By