Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Eurobank: «Καμπανάκι» για την πολιτική σταθερότητα

Συστατικό για την έξοδο της χώρας από την κρίση

maximou-shadowΒασικοί παράγοντες που βοηθήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι η πολιτική σταθερότητα και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank στην ανάλυσή της 7 Ημέρες Οικονομία. 

Η ανάλυση στέκεται ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ τονίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 2014 και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Οι εξελίξεις όσον αφορά την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές», σχολιάζει. Βασικό αγκάθι για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαπραγματεύσεων αποτελεί το θέμα της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Το τελικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων έχει υποβληθεί στην τρόικα και αναμένεται η έγκριση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πληροφόρηση η διαδικασία αξιολόγησης της προόδου βρίσκεται σε εξέλιξη και η τελική έγκριση θα κριθεί σε ειδική συνεδρίαση του Euro Working Group. «Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε ότι η τελική λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την εξάλειψη της επιβάρυνσης του φορολογούμενου από τη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αλλά και τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την κερδοφόρα λειτουργία τους και γιατί όχι και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης μελλοντικά», αναφέρει και προσθέτει «πέρα από τα παραπάνω, σημειώνει η Eurobank, εκκρεμεί ακόμη μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες ώστε να εξασφαλισθεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας για την καταβολή των €3,1 δισ. του 4ου τριμήνου του 2013. Αυτές αφορούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως είχαμε ήδη επισημάνει στο παρελθόν, η διαπραγμάτευση για τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολη αφού η τρόικα στην παρούσα αξιολόγηση δεν στέκεται μόνο στις τέσσερις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά εξετάζει και την πορεία εφαρμογής των υπολοίπων. Η εφαρμογή του προγράμματος έχει συνέχεια και η κάθε μεταρρύθμιση ή ομάδα μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Πιθανή υστέρηση στην πορεία εφαρμογής των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων θα επιβαρύνει σημαντικά τις προοπτικές καταβολής της δόσης του Δεκεμβρίου 2013. Επίσης είναι πιθανό να συμβάλλει στην αύξηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τις προοπτικές για το 2014 με δεδομένο ότι το πρόβλημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015-16 δεν αναμένουμε ότι θα έχει επιλυθεί οριστικά μέχρι τότε».

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-16 ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (€2,8 δισ.). Ήδη στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη εξασφάλισης της διατηρησιμότητας του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι μόνο στη θριαμβολογία για την επίτευξή του το 2013. Μεγάλο μέρος της παρούσας διαπραγμάτευσης με την τρόικα αφορά τις υποθέσεις που βρίσκονται πίσω από την αναμενόμενη επίτευξη του συγκεκριμένου πλεονάσματος.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πληροφόρηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι η μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργεί μια απώλεια της τάξης του €1,5 δισ. από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014 ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει την απώλεια στα €0,5 δισ. Ενστάσεις, παράλληλα, εκφράζονται από τους εκπροσώπους των δανειστών, τόσο για την απόδοση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όσο και για τη δυνατότητα είσπραξης του νέου φόρου στα ακίνητα.

Τέλος, συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. «Δεν αναμένουμε λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για το 2014. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο την πολιτική σταθερότητα αλλά κυρίως να δυσχεράνει σημαντικά την προοπτική βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος για το 2014 και συνεπώς και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», καταλήγει η έκθεση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By