Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Eurobank: Θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία το 2013

«Η ελληνική Προεδρία δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης» σημειώνει η τράπεζα

proedria

«Το 2013 έκλεισε με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία» αναφέρει η Eurobank. Στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση, η τράπεζα τονίζει πως  η εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου.

«Με δεδομένη μάλιστα την υπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών – τόσο της κυβέρνησης όσον αφορά την περαιτέρω εφαρμογή του 2ΠΣΕΟ (2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας) όσο και των εταίρων όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους περί μείωσης του χρέους – το 2014 θα μπορούσε να αποτελέσει τον πρώτο χρόνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» αναφέρεται στο δελτίο – ωστόσο, επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία, ούτε θα μετριάσει άμεσα τις επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνία.

Όπως σημειώνεται από την τράπεζα, η επιβράδυνση της ύφεσης είναι γεγονός, εξαιτίας κυρίως των εξελίξεων στον τουρισμό. Όσον αφορά στην ενίσχυση των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα και συνεπώς την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. «Αναμένουμε επιτάχυνση των συγκεκριμένων διαδικασιών τους πρώτους μήνες του 2014» συμπληρώνεται σχετικά.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται αβεβαιότητα όσον αφορά στα ανοικτά ζητήματα του δημοσιονομικού κενού του 2014 και της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014 – 17, η οποία «στερεί βαθμούς ελευθερίας από τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους».

Οι αναλυτές της Eurobank αναφέρονται και στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι  αποτελεί θεσμικό κεκτημένο της χώρας εξαιτίας της συμμετοχής στην Ένωση και δεν μπορεί να αποτελέσει απλά μία ακόμη ευκαιρία για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση των ζητημάτων που θα προκρίνει (πχ συμφωνία για το μεταναστευτικό) μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ακόμη παράγοντας ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην χώρα» αναφέρεται σχετικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By