Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Eurobank: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές υπό τέσσερις προϋποθέσεις «βλέπει» η Eurobank, σημειώνοντας ότι πιθανή έκδοση ομολόγου θα έχει σκοπό την τόνωση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της οικονομίας

markets650_061113

Ειδικότερα, κατά τη Eurobank προϋποθέτει:

  • νομοθέτηση των συμφωνηθέντων,
  • θετική απόφαση για εκταμίευση της δόσης,
  • βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας
  • δέσμευση για συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση δείχνει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διαφύγει από το φάσμα της ύφεσης των τελευταίων έξι ετών με δεδομένο ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος.

«Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων μπορούμε να δηλώσουμε ότι πλέον έχουμε συμφωνία» τονίζουν σχετικά, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση και η οι εκπρόσωποι των δανειστών, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (2ΠΣΕΟ). Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα έπρεπε αρχικά να είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013 ενώ στην τρέχουσα περίοδο θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση για το 2014 (Μάρτιος 2014)».

Και υπογραμμίζουν ότι τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα της τελευταίας αναθεώρησης του 2ΠΣΕΟ (Ιούλιος 2014).

«Η σοβαρότητα των θεμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ τόσο των επίσημων δανειστών όσο και των συμμετεχόντων στην κυβέρνηση συνεργασίας αναφορικά με διάφορες πλευρές τις τρέχουσας αξιολόγησης (όπως χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ, απελευθέρωση αγορών και ανταγωνισμού σύμφωνα με την σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.), η απουσία πίεσης από την πλευρά της εξυπηρέτησης του χρέους και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 οδήγησαν στην χρονική επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης» εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Και προσθέτουν ότι «δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε την σημασία των δύο τελευταίων παραγόντων στην διαπραγμάτευση».

Όπως εξηγούν, στο παρελθόν η πίεση από την ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας ή των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

By