Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Eurobank: 8 χρόνια για να ανακτηθούν τα εισοδήματα προ κρίσης

«Το τέλος της κρίσης είναι πολλά χρόνια μακριά» σημειώνει η τράπεζα σε ανάλυση της

Eurobank

Η συνεχείς αναφορές για εκλογές και η μη ύπαρξη συμφωνίας με την τρόικα επιδεινώνουν σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, σημειώνει η Eurobank στην τελευταία οικονομικά της ανάλυση.

Η τράπεζα αναφέρει πως το κρίσιμο στοιχείο όσον αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους είναι για άλλη μια φορά ο χρόνος. Παράταση των διαπραγματεύσεων αυξάνει την αβεβαιότητα και επιβαρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές για το τρέχον έτος, προειδοποιούν.

«Το τέλος της κρίσης απέχει πολλά χρόνια ακόμη. Με δεδομένη την επαλήθευση των προβλέψεων για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014 θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 χρόνια από την έναρξη της κρίσης ώστε να ανακτηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα που απωλέσθηκε την περίοδο 2008-2013. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο της τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στη διατηρησιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων, περιλαμβάνεται στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τράπεζα, οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο περιλαμβάνουν την προώθηση του νομοσχεδίου για την εξάλειψη των περιορισμών στον ανταγωνισμό. Ειδάλλως, όπως λέει η Eurobank, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά και προσφοράς νέων θέσεων εργασίας μεσοπρόθεσμα.

Οι άξονες περιλαμβάνουν επίσης την εξασφάλιση μιας βιώσιμης συμφωνίας για τη διατηρησιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2013 χωρίς να υποθηκεύονται οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας καθώς και την επίτευξη μιας λύσης μέσα στο α’ εξάμηνο του 2014 για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By