Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Eurogroup: Διεκόπη η τηλεδιάσκεψη – Θα συνεχιστεί την Πέμπτη

Σε προσωρινό «ναυάγιο» κατέληξε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup που στόχο είχε να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

«Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο στην ανάρτησή του.

Βασικότερα προβλήματα αποτελούσαν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η Ιταλία δεν φάνηκε να κάνει πίσω από το αίτημά της να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω – ομολογο, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις.

Η Ισπανία, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε συναχθεί με την Ιταλία για την έκδοση κορωνο – ομολόγου, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή και να συνταχθεί με τη Γαλλία η οποία ζητεί, αν και όχι τόσο έντονα, τη δημιουργία ενός ad hoc ταμείου για τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού, φθάνοντας μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ενός φορέα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – SPV)και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κεντρική Κεντρική Τράπεζα.

Η Ιταλία επιθυμούσε να αφεθεί ανοικτό το ενδεχόμενο για την έκδοση κοινού ομολόγου και προσπάθησε να δεσμεύσει την Ολλανδία, ότι η πρόσβαση στα κεφάλαια του ESM για τα ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική υγείας θα μπορούσαν να εκταμιευθούν χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις που προβλέπονται, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ουσιαστικά «παγώσει».

H Ολλανδία, εκτός από την απόρριψη κάθε πιθανότητας αμοιβαιοποίησης χρέους, θέλησε να καταγραφεί στο κοινό ανακοινωθέν ότι τα κράτη – μέλη που θα ζητήσουν κεφάλαια από τον ESM θα έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, κάτι που αρνήθηκαν και η Ιταλία και η Ισπανία. Η Αυστρία και η Φινλανδία τάχθηκαν με το πλευρό της Χάγης.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να προτείνουν έναν συμβιβασμό, νωρίς το πρωί, βάσει του οποίου οι υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τη χρήση των κεφαλαίων του ESM θα αποφασίζονταν, όχι από το Eurogroup, αλλά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Πρόταση την οποία απέρριψε η Ισπανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς καλούν όλα τα κράτη – μέλη να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές προκλήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο. Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

By