Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Eurogroup: Δύο προαπαιτούμενα για να βγει «καθαρή» η Καθαρά Δευτέρα

Σε μια θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που θα επιβεβαιώνει πως και τα τελευταία προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί κανονικά, ελπίζει η κυβέρνηση εν όψει του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη υπό – δόση από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει το Eurogroup.

Ουσιαστικά μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τα εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι δύο: η συνεχής και αδιάλειπτη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό.

Το θέμα της απόφασης του ΣτΕ για το Ελληνικό δεν περνάει από τα χέρια της κυβέρνησης κάτι που οι θεσμοί το γνωρίζουν. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το ποια κρίση έχουν διατυπώσει οι θεσμοί για το ζήτημα της συνεχούς και αδιάλειπτης εκτέλεσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεδομένου ότι από τις 22 Ιανουαρίου οπότε διεξήχθη το προηγούμενο Eurogroup έως και προχθές, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν ήταν πολλοί.

Συνολικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν μεταφερθεί 1.388 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες και ορισμένοι με επισπεύδοντες ιδιώτες. Αυτό που όμως είναι πέραν από εμφανές είναι πως οι καθυστερήσεις στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οδήγησαν σε επαναπροσδιορισμό των ετήσιων στόχων από τους 18.000 σε περίπου 6.000 πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση εάν οι θεσμοί πουν στο Eurogroup πως έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εγκρίνει εντός της ημέρας το συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας και θα δώσει το «πράσινο φως» για να δοθεί στη χώρα μας η πρώτη υπό- δόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση.

Από αυτά τα 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, τα 1,9 δισ. ευρώ θα πάνε για το «ταμειακό μαξιλάρι» που σχηματίζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και τα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Η δεύτερη υπό- δόση ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί τον Απρίλιο και μόνον υπό την προϋπόθεση πως ενδιάμεσα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μειώσει επαρκώς τις καθυστερούμενες πληρωμές της προς τον ιδιωτικό τομέα και θα έχει συνεχίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τέλος, το Eurogroup θα δώσει και επίσημα την εντολή στα κλιμάκια των θεσμών να έρθουν στην Αθήνα για σύντομες διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Στα πλαίσια των εν λόγω διαβουλεύσεων -που κατά πληροφορίες δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από τις 2 Μαρτίου- θα γίνει η προπαρασκευή της τέταρτης αξιολόγησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By