Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Eurogroup και ESM αποφασίζουν για την Ελλάδα την Καθαρά Δευτέρα

Με άρωμα Ελλάδας θα πορευθούν την ερχόμενη Δευτέρα, την Καθαρά Δευτέρα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αυτό γιατί συνεδριάζουν, την ίδια μέρα, τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), όσο και ο ESM.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα συζητηθεί η πρόοδος της εφαρμογής των εναπομενουσών προαπαιτούμενων ενεργειών. Εάν έως τη Δευτέρα έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, θα μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου του προγράμματος του ESM.

Πριν γίνει αυτό, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας και θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης υπό – δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η δεύτερη υπό- δόση ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει επαρκώς τις καθυστερούμενες πληρωμές της προς τον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η τελευταία προθεσμία ώστε τα δύο ενδιαφερόμενα σχήματα που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών τα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν αναστείλει τους φυσικούς πλειστηριασμούς μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται κανονικά.

Άλλωστε, η αδιάλειπτη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι τα μόνα ανοικτά προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By