Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Euronews: Η Ελλάδα κατηγορείται για βίαιες επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο

Ομάδες κουκουλοφόρων με στρατιωτικά ή και πολιτικά ρούχα και σε συνεργασία με Έλληνες αστυνομικούς άσκησαν βία σε Τούρκους αιτούντες άσυλο, που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα: αυτό υποστηρίζουν δικηγόροι και συγγενείς ανθρώπων που επαναπροωθήθηκαν βίαια στην Τουρκία από τον Έβρο, τις περασμένες τρεις εβδομάδες, μιλώντας στο Euronews.

Πρόκειται για 82 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που επεδίωξαν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και επαναπροωθήθηκαν στις 23 Απριλίου.

Οι τουρκικές αρχές τους αποδίδουν είτε διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν -το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως «υποκινητή» του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016- είτε με το κουρδικό PKK.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να εξετάσει τις καταγγελίες για τις βίαιες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την περιοχή του Έβρου.

«Είμαστε Τούρκοι πολίτες που αιτούνται πολιτικό άσυλο», δηλώνει η Αϊσε Ερντογάν, σε βίντεο που έστειλε στην οικογένειά της.

«Προκειμένου να αποφύγουμε τη δίωξη στην Τουρκία διασχίσαμε τον Έβρο στις 4 Μαΐου, στις 5 τα ξημερώματα. Κρυβόμαστε στη Νέα Βύσσα υπό το φόβο της επαναπροώθησης. Απευθύνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και τις ελληνικές αρχές να μας προστατεύσουν από την επιστροφή στην Τουρκία».

Η Αϊσε, αφού πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζί με δύο ακόμα άτομα, συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. και τέθηκε υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα στο Νέο Χειμώνιο Έβρου. Λίγες ώρες αργότερα, η Ελληνική Αστυνομία επέστρεψε με βία μία ομάδα μεταναστών πίσω στο έδαφος της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, όπως ισχυρίζεται.

Το Νέο Χειμώνιο ήταν το τελευταίο μέρος που η οικογένεια της Αϊσε έλαβε μήνυμα με την τοποθεσία της, μέσω κινητού τηλεφώνου.

Την ίδια μέρα και συνοδευόμενος από δικηγόρο, ο δίδυμος αδερφός της Άϊσα, Ιχσάν Ερντογάν, ο οποίος έχει καταγραφεί ως αιτών άσυλο στην Ελλάδα, πήγε στο αστυνομικό τμήμα στο Νέο Χειμώνιο, βάσει της γεωγραφικής τοποθεσίας που είχε στείλει η αδερφή του. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η αδερφή του και τα δύο ακόμα άτομα ουδέποτε τέθηκαν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα.

Στις 5 Μαΐου, ο Ιχσάν έλαβε ένα τηλεφώνημα από συγγενή του, ότι η Αϊσε βρίσκεται φυλακισμένη στην Ανδριανούπολη μαζί με μια ομάδα Σύρων, οι οποίοι «παραδόθηκαν» στις τουρκικές αρχές από μια ομάδα κουκουλοφόρων. Η ίδια υποστηρίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία κατάσχεσε όλα τα προσωπικά της αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το κινητό της τηλέφωνο.

Η Αϊσε, καθηγήτρια Μαθηματικών, πέρασε 28 μήνες σε φυλακή της Τουρκίας, κατηγορούμενη για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν κρίνει ως παράνομο.

Εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες έχουν συλληφθεί με ανάλογες κατηγορίες περί διασυνδέσεων με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016.

Ωστόσο η Άϊσε δεν είναι η μοναδική περίπτωση αιτούντα πολιτικού ασύλου που καταγγέλλει βίαιη επαναπροώθηση στην Τουρκία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ασύλου.

Στις 26 Απριλίου στο Σουφλί, 11 άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, μίας εγκύου και μίας γυναίκας με ειδικές ανάγκες- επέστρεψαν με τη βία στην Τουρκία από κουκουλοφόρους, αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκαν άγρια, σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρισκόταν ανάμεσά τους.

«Άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μας χτύπησαν με γκλομπ», δήλωσε η 28χρονη έγκυος Tugba Ozkan. «Βρισκόμαστε σε δεινή θέση, φοβόμαστε να επιστρέψουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Είχα ξεχάσει την εγκυμοσύνη μου», πρόσθεσε.

«Ήταν απίστευτο και αξέχαστο να βλέπω να χτυπούν τον άντρα μου μπροστά στα μάτια μου», συνέχισε.

Σε κοινή έκθεσή τους για το 2018, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η ΑΡΣΙΣ (ARSIS – Association for the Social Support of Youth) και το HumanRights360, δημοσίευσαν 39 μαρτυρίες προσώπων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και αναφέρουν ότι επαναπροωθήθηκαν, κατά παράβαση του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.

Οι τρεις ελληνικές ΜΚΟ, στην έκθεση με τίτλο «Η νέα κανονικότητα στον Έβρο: αμείωτες συνεχίζονται οι παράνομες επαναπροωθήσεις πολιτών τρίτων χωρών», αναφέρουν ότι οι πρακτικές των παράνομων επαναπροωθήσεων τεκμηριώνονται από τις μαρτυρίες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτές τις μαρτυρίες.

Οι καταγγελίες για επιχειρήσεις βίαιων επαναπροωθήσεων στον Έβρο, ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει, ενώ καμία από αυτές δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από την Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα του Euronews.

Η Ελληνική Αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει στο Euronews τα όσα καταγγέλλονται, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ότι οι εν λόγω καταγγελίες είναι σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Κομισιόν περιμένει πως οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By