Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η αυταπάτη της Ενιαίας Ευρώπης οδηγεί σε κατάθλιψη τον Ευρωπαϊκό Νότο

Tα ευρήματα της έρευνας είναι άκρως ενδιαφέροντα και δείχνουν το “ξέσπασμα του ευρωσκεπτικισμού”, που τροφοδοτείται από την γενικότερη οικονομική κρίση. 

Γράφει η Γεωργία Τρισμπιώτη*

map-of-europe-crn-blue-370x229Μια έρευνα του Αμερικανικού Ιδρύματος Ερευνών Pew Research (ένα από τα πιο γνωστά στις ΗΠΑ) σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει την κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα ανάμεικτα συναισθήματα που βιώνουν απέναντι στον εξέχοντα ρόλο που έχει διαδραματίσει η Γερμανία τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα κοινής γνώμης για την Ευρώπη, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο Ίδρυμα, δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες και πραγματοποιήθηκε από τις 2-27 Μαρτίου 2013, σε ένα δείγμα 7.646 πολιτών από την Γερμανία, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Tα ευρήματα της έρευνας είναι άκρως ενδιαφέροντα και δείχνουν το “ξέσπασμα του ευρωσκεπτικισμού”, που τροφοδοτείται από την γενικότερη οικονομική κρίση.

Παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, καταγράφουν μια απότομη πτώση σχετικά με την στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης – raison d’être της ΕΟΚ, της μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο το 22% των Γάλλων ερωτηθέντων δηλώνουν υπέρ της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης έναντι 36% το 2012. Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο και από 22% το 2012, πέφτει στο 11% με την πρόσφατη δημοσκόπηση. Στην Ισπανία επίσης τα ποσοστά σημειώνουν μείωση και το 46% του 2012, γίνεται 37% το 2013. Μικρή μείωση του 5% καταγράφει και η Γερμανία αλλά με το 54% των ερωτηθέντων να υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Η Γαλλία του Jean Monnet και του Robert Schumann – των θεμελιωτών της Ευρωπαϊκής Ιδέας – η “εγγυήτρια” του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όπως την οραματίστηκαν ο Στρατηγός Charles De Gaulle και ο Γερμανός Καγκελάριος Konrand Adenauer όταν το 1963 υπέγραψαν τη Συνθήκη του Ελυζέ θέτοντας πλέον επίσημα τις βάσεις του “Γαλλογερμανικού Άξονα”, φαίνεται η πιο απογοητευμένη και δυσαρεστημένη από όλους, τόσο με την Ευρώπη γενικότερα, όσο και με τους ηγέτες της. Η ψυχολογία των Γάλλων σήμερα “γειτονεύει” πολύ περισσότερο με αυτή των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου παρά με αυτή της Γερμανίας.

Κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες υποχώρησε η εμπιστοσύνη των Γάλλων σχετικά με την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης από τους εκλεγμένους πολιτικούς τους το 2013. Μόνο ένα 33% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος François Hollande διαχειρίζεται σωστά το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, ενώ το 91% βλέπει “μαύρα” τα οικονομικά του αυτή τη χρονιά.

Ακριβώς την ίδια υποχώρηση παρατηρούμε και στην Ιταλία με μόνο 25% των ερωτηθέντων να εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μόντι και 3% να δηλώνουν ευχαριστημένοι με την πορεία της οικονομίας στη χώρα τους. Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την Ιταλία κινείται και η Ισπανία.

Στην χώρα μας επίσης η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει κλονιστεί, με ένα 22% των πολιτών να εκφράζεται θετικά σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Σαμαρά, έναντι 32% το 2012 επί κυβερνήσεως Παπανδρέου.

[pullquote style=»border-left»]Όσον αφορά την οικονομία, η Ελλάδα κρατάει τα σκήπτρα της απαισιοδοξίας! Μόνο το 1% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι καλές![/pullquote]

Στον αντίποδα του Ευρωπαϊκού Νότου βρίσκουμε την Γερμανία η οποία δεν μοιράζεται την ίδια “καταθλιπτική διάθεση” με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Το 75% των Γερμανών είναι ευχαριστημένοι με την οικονομία τους και μάλιστα το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Στα ίδια υψηλά ποσοστά κυμαίνεται και η εμπιστοσύνη τους προς την Καγκελάριο Angela Merkel.

Η αξιοπιστία φαίνεται να είναι το “καλό χαρτί” της Γερμανίας αφού σε σχετική ερώτηση όλες οι χώρες εκτός της Ελλάδας απάντησαν θετικά. Την ίδια όμως στιγμή έξι από τις οκτώ χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η δημοσκόπηση θεωρούν την Γερμανία ως την λιγότερο συμπονετική χώρα, ενώ πέντε στις οκτώ, ως την πιο αλαζονική χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι, παρά την αυξανόμενη απογοήτευση με τους αποτυχημένους χειρισμούς αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρώ παραμένει σε πρώτη θέση στην προτίμηση των Ευρωπαίων πολιτών με την Ελλάδα να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό 69%, και να την ακολουθούν η Ισπανία με 67%, η Γερμανία με 66%, η Ιταλία με 64%και η Γαλλία με 63%.

Αυτό που αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ μέσα από την εν λόγω έρευνα είναι οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων σε μια σειρά από ζητήματα καθοριστικά για το μέλλον της Ευρώπης.

Τελικά η περίφημη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα επιτευχθεί μέσω μιας δυνατής Γερμανίας σε μια αποδυναμωμένη Ευρώπη ή μιας Ευρώπης των κρατών με Γερμανικό Διευθυντήριο;

* Η Γεωργία Τρισμπιώτη, είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και οπαδός του Ανοιχτού Λογισμικού. Υπήρξε Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Αντιπρόσωπος- Συντονίστρια Επικοινωνίας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης στην Κολομβία και στη Ρουάντα. | @gtrismpioti

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By