Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Eurostat: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 4,3% στην Ελλάδα το Νοέμβριο

Κατά 50% μειώθηκαν οι επιβάτες στα λιμάνια της ΕΕ το 2020 (γράφημα)
Νέo, ακόμα μεγαλύτερο άλμα τιμών λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους καταγράφεται τον Νοέμβριο, όπως δείχνουν τα πρόδρομα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat – Πληθωρισμός – Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ 4,9% τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα σημείωνε άνοδο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, στο 4,3% έναντι 2,8% τον Οκτώβριο και 1,9% το Σεπτέμβριο, ενώ ως τον Αύγουστο κινείται σε αρνητικό έδαφος κάτω από το μηδέν.

Αιτία όπως δείχνουν ήταν η ανοδική πορεία των τιμών στην ενέργεια, οι οποίες πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών διεθνώς.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,9% από 4,1% τον Οκτώβριο και 3,4% το Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα τον μήνα Νοέμβριο βρέθηκε περίπου στη μέση της κατάταξης των ανατιμήσεων. Έξι χώρες (Μάλτα, Φιλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία) είχαν μικρότερο πληθωρισμό, εν σχέσει με την χώρα μας από 2,3%-4,1%, εν συγκρίσει με τον Νοέμβριο πέρυσι.

Ωστόσο 12 είχαν πολύ υψηλότερο –έως και υπερδιπλάσιο – πληθωρισμό, πχ Λιθουανία 9,3%, Σλοβενία 8,4% Λετονία 7,4%, Βέλγιο 7,1% κλπ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By