Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Eurostat: Ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3%

Στόχος της ΕΚΤ είναι να φτάσει ο πληθωρισμός το 2%.

ellada-krisi-oikonomia-euro-eurozoni

Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων αποδεικνύεται η μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη κατά το Φεβρουάριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός έμεινε σταθερός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο αποπληθωρισμός είχε αγγίξει το 0,6%. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι ο αποπληθωρισμός είχε διαμορφωθεί το Φεβρουάριο στο 0,4%.

Επίσης, η μείωση των τιμών αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στη βουτιά των τιμών ενέργειας, που μόνο το Φεβρουάριο υποχώρησαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός – ο δείκτης που χρησιμοποιεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων – αυξήθηκε το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση κατά 0,6%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία Φεβρουαρίου πάντως, απέχουν πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό «κοντά στο 2%». Η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ξεκινήσει, με αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By