Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Eurostat: Στο 6,5% μειώθηκε το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Στο 6,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, από 7,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 12 μηνών.

Στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν οριακή υποχώρηση στο 8,5% από 8,6%.

«Πρωταγωνιστές» των αυξήσεων στη ζώνη του ευρώ, ήταν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός. Ακολουθούν η ενέργεια, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον δεύτερο μήνα του 2023, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,5% στις χώρες του ευρώ έναντι 8,6% τον Ιανουάριο.

Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό επιταχύνθηκαν στο +15% από +14,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές στην ενέργεια επιβραδύνθηκαν στο +13,7% από +18,9% τον Ιανουάριο. Στις υπηρεσίες, οι τιμές αυξήθηκαν στο 4,8% από 4,4%. Τέλος, οι τιμές στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα ενισχύθηκαν ελαφρώς στο 6,8% από 6,7%.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,5% από 7,3% τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας συνέχεια στην πορεία αποκλιμάκωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίδοση του Φεβρουαρίου είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 12 μηνών.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τις τιμές του Ιανουαρίου, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8% όσον αφορά την Ευρωζώνη και στο 0,2% όσον αφορά την Ελλάδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By