Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Εύσημα στην Ελλάδα από τη Moody’s, αλλά…

Εμπεδώνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομία της Αθήνας. Θετικά αποτιμούν τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αλλά εφιστούν την προσοχή.

moody'sΤην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση αλλά και την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, ξεχωρίζει στα θετικά για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η Moody’s.

Ωστόσο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα μας θα αγγίξει φέτος το 5,3% και προειδοποιεί για τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης των αναπτυξιακών προοπτικών.

Ειδικότερα, σε χθεσινή της έκθεση χαρακτηρίζει θετική την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πολυνομοσχεδίου, καθώς εκτιμά ότι αφενός αντανακλά την αυξημένη πολιτική αφοσίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ατζέντα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή τον εξορθολογισμό του δημοσίου, αφετέρου ανοίγει και το δρόμο για εκταμιεύσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ από το EFSF και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα τέλη Μαΐου.

Για τη Moody’s η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση αυτή του ΟΠΑΠ, που ανακοίνωσε η Ελλάδα την 1η Μαΐου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται credit positive καθώς αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και θα βοηθήσει την κυβέρνηση να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης είναι credit positive το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υπεραπέδωσε στους δημοσιονομικούς στόχους στο α΄ τρίμηνο του 2013, αποτυπώνοντας τη δέσμευσή της στη δημοσιονομική εξυγίανση παρά τις κακές προοπτικές ανάπτυξης.

Στον αντίποδα , ο οίκος σημειώνει ότι οι οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται για έκτο διαδοχικό έτος από το ξέσπασμα της κρίσης και ότι η ανεργία συνεχίζει να σημειώνει ραγδαία άνοδο. Προειδοποιεί ότι οι «εξωτερικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την κοινωνική και οικονομική αστάθεια της ίδιας της Ελλάδας, υποβάλλουν τις αναπτυξιακές πολιτικές σε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους». Για τους παραπάνω λόγους ο οίκος Moody΄s διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση C της Ελλάδας.

Θετικά αποτιμάται  η εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς δείχνει ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τους στόχους καταγράφοντας μάλιστα πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο 520 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το αναμενόμενο για το 2013 χρέος 176,5% του ΑΕΠ θα παραμείνει μη βιώσιμο χωρίς το «κούρεμα» των ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας. Παράλληλα  η Moody’s προβλέπει πως η οικονομία θα διανύσει φέτος το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, καταγράφοντας συρρίκνωση 5,3%, έπειτα από συρρίκνωση 6,4% το 2012 και αθροιστική συρρίκνωση περίπου 20% από το 2008 έως το 2012. Η κατανάλωση θα συνεχίζει να μειώνεται με καταλύτη την αυξανόμενη ανεργία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και την υποτονική εγχώρια εμπιστοσύνη.

Η Moody’s εκτιμά πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστο , δεδομένου ότι εξακολουθεί να επιβαρύνεται με πάγια χαμηλής ποιότητας παρά την ανακεφαλαιοποίησή του από το ΤΧΣ. Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, όπου η αρνητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, όπως τα τελευταία οκτώ τρίμηνα.

Η Moody’s εκτιμά ότι το αναπτυξιακό outlook της Ελλάδας είναι ευάλωτο σε κινδύνους καθοδικής απόκλισης δεδομένης της εύθραυστης πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης που αυξάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις αστοχίες στις πολιτικές αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By