Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει σχέδιο Β, αφού δεν υπάρχει καν σχέδιο Α

«Για ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα μιλάμε;» διερωτήθηκε Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης

venizelos

Τα αποτελέσματα στο χθεσινό Eurogroup, αλλά και τη διαπραγματευτική στάση της νέας κυβέρνησης σχολίασε εμμέσως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή, Θανάση Διαμαντόπουλου, «Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης: θεσμικό υπόστρωμα, λειτουργικές ιδιαιτερότητες και είδη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τα παλιά εθνικά κυρίαρχα κράτη. Τα δε κράτη – μέλη της Ευρωζώνης υφίστανται πολύ περισσότερους περιορισμούς στην εθνική τους κυριαρχία. Τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης μετά το 2008, όταν κατέστη κοινή συνείδηση η κρίση, υπέστησαν μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κυριαρχίας τους, γιατί έπρεπε να διαχειριστούν μείζονα θέματα, δηλαδή μια νομισματική /πολεμική κρίση. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ανακαλώντας στη μνήμη του στιγμές από τις διαπραγματεύσεις σε προηγούμενα Eurogroup.

«Ο Tρισέ σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup στη χειρότερη, τη σκληρότερη φάση της κρίσης, όταν έλεγε κατ’ επανάληψη την αγαπημένη του φράση «η φωτιά μπαίνει στο σπίτι», απευθυνόταν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τους έλεγε: «πρέπει να αντιδράσετε όχι όπως αντέδρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν χειρίστηκε την υπόθεση της Lehman Brothers και τη χειρίστηκε λανθασμένα. Και τροφοδότησε μια τεράστια χρηματοοικονομική κρίση, μια χρηματοπιστωτική κρίση για την ακρίβεια η οποία στη συνέχεια έγινε δημοσιονομική» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα κυριαρχίας. Για ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα μιλάμε; Αυτό που διαπραγματεύτηκε ο κ. Σαμαράς με εμένα και με τον κ. Κουβέλη; Δημοσιεύθηκαν τα κείμενα. Είναι πολύ σοβαρότερα οποιουδήποτε μεταγενέστερου κυβερνητικού προγράμματος και σίγουρα ενός ανύπαρκτου κυβερνητικού προγράμματος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «βλέπετε τώρα πώς αποκαλύπτονται τα πάντα. Πώς αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει σχέδιο Β και πώς να υπάρχει σχέδιο Β, όταν δεν υπάρχει σχέδιο Α

Συνεχίζοντας, υποστήριξε  «πώς να μην έχει κρίση νομιμοποίησης μια κυβέρνηση της οποίας οι μισοί ψηφοφόροι την ψήφισαν για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και οι μισοί με τη βεβαιότητα και την ελπίδα πώς δεν θα το εφαρμόσει», συμπληρώνοντας ότι «τα προβλήματα είναι μεταπλειοψηφικά. Θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 36% και με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες τον φέρνουν να έχει αποδοχή μέχρι 80%; Ωραία. Με τον κ. Καμμένο; Με τον κ. Καμμένο. Πάρα πολύ ωραία. Για να πάνε πού; Πόσο; Μέχρι πότε; Προς τι;», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Το μεγάλο μας θέμα είναι ότι δυστυχώς έχουμε πληρώσει ένα κόστος λόγω της κρίσης και το κόστος είναι διανοητικό και συναισθηματικό. Έχουμε χάσει τα εργαλεία και της διανοητικής και της συναισθηματικής ευφυΐας ως έθνος. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο»

By