Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Ευ. Βενιζέλος: «Η πολιτική αβεβαιότητα κάνει καχύποπτους τους εταίρους»

«Δύσκολη η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος»

venizelos-thumb-large

Την εκτίμηση ότι η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα κάνει καχύποπτους, δύστοκους και άδικους τους εταίρους εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι όντως δύσκολη και έχει τραβήξει σε μάκρος γιατί αφορά και το θεσμικό πλαίσιο που θα υπάρχει μετά» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Αγορά ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που αγωνίζεται να πείσει εχθρούς και φίλους για δεδομένα και επιτεύγματα που είναι εντυπωσιακά χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια ετερόκλητη αντιπολίτευση που εύχεται, προσδοκά και προδικάζει το «αδιέξοδο», δηλαδή την παράταση του μνημονίου και του μηχανισμού της τρόικας».

Μάλιστα, άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι «προσδοκούν και προδικάζουν αυτό εναντίον του οποίου υποτίθεται ότι αγωνίζονται, αυτό χάρις στο οποίο υπάρχουν πολιτικά, αυτό χωρίς το οποίο δεν μπορούν!».

Σχετικά με την ουσία της διαπραγμάτευσης σχολίασε ότι τεχνικά έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις. Πολιτικά έχει καταβληθεί τεράστιο κόστος. «Οι ρόλοι είναι άλλωστε πάντα μοιρασμένοι άδικα και άνισα. Στη χώρα μας κάποιοι κουβαλούν το βάρος της ευθύνης και κάποιοι άλλοι καταχρώνται της ευκολίας της αντιπολίτευσης» ανέφερε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αγωνιά και θέλει να υπάρξει ασφαλές πλαίσιο. Ένα άλλο μέρος έχει επιλέξει το παιχνίδι με την αβεβαιότητα είτε από εσφαλμένη εκτίμηση, είτε από απόγνωση, είτε και γιατί περιμένει οφέλη από μια καταστροφική εξέλιξη.

«Υπάρχει όμως και ένα τρίτο μέρος που αξιώνει από τη κυβέρνηση να βρει λύση, αλλά είναι έτοιμο, αμέσως μετά, να την κατακρίνει στο όνομα μιας άλλης καλύτερης συμφωνίας που θα μπορούσε δήθεν να γίνει» πρόσθεσε.

Όπως διαμήνυσε δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για τεχνάσματα, ούτε για παρεξηγήσεις. «Χρειάζεται ενότητα, συναίνεση, καλή πίστη, σοβαρότητα. Έχουμε μπροστά μας το συνταγματικό ορόσημο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διαμόρφωση του νέου πλαισίου των σχέσεων μας με τους εταίρους και η εκλογή του ΠτΔ έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την ανάγκη για υπευθυνότητα και συναίνεση» είπε ο κ. Βενιζέλος.

By