Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Έβαλαν μυστικούς αστυνομικούς μαζί με πρόσφυγες για να εντοπίσουν τρομοκράτες

Τι αποκαλύπτει ο επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας για τη δίωξη της παράτυπη μετανάστευση

europol2

Η Europol έχει στείλει μυστικούς αστυνομικούς σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο, αλλά και Πειραιά, προκειμένου να εντοπίζουν ύποπτους για συνεργασία με το ISIS μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών.

Όπως αποκαλύπτει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Σλοβένος Ρόμπερτ Κρεπίνκο, στέλεχος της Εuropol, επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας για τη δίωξη της παράτυπη μετανάστευση, δέκα ειδικοί βρίσκονται στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου και ένας στον Πειραιά.

Ο κ. Κρεπίνκο είπε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις με έλληνες αξιωματούχους, ώστε να υπάρξει ροή πληροφοριών από τα hot spots προς την κεντρική βάση πληροφοριών της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας στη Χάγη.

Δηλώνει μάλιστα ότι οι αστυνομικοί της Εuropol που βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μπορούν να ενημερώνουν άμεσα όχι μόνο τις ελληνικές αρχές, αλλά και τις άλλες ενδιαφερόμενες υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΕ, γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγμάτευση με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαπραγματευόμαστε του όρους δραστηριοποίησης της Europol στην Ελλάδα και ελπίζω στο τέλος της διαδικασίας να καταφέρουμε να βρούμε λύση…»

Σημειώνεται ότι 28χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη από τις βελγικές αρχές την Παρασκευή, φαίνεται πως είχε περάσει από τη Λέρο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega. Έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο, με το όνομα Ναΐμ αλ Χαμέντ, πέρασε, εκτός από την Ελλάδα, από Αυστρία και Γερμανία.

Η Europol υπολογίζει σε 3 έως 5 χιλιάδες τους ευρωπαίους υπηκόους που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By