Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Εβδομάδα βαρομετρικού χαμηλού στο πολιτικό σκηνικό

Τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έφερε για ακόμη μια φορά η Συμφωνία των Πρεσπών, με την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου να χτυπάει «κόκκινο» και να σηματοδοτεί εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Νews 24/7, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Πάνος Καμμένος «σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του». Εκτίμησε δε, ότι η κυβέρνηση που σχηματίστηκε το 2015 ήταν «μια κυβέρνηση σωτηρίας» που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

«Θα μπορούσαν μετά να αλλάξουν οι ισορροπίες μέσα σε αυτήν και να μη μπει σε αυτή τη κατάσταση φθοράς, που την έχει βάλει ο κ. Καμμένος. Δεν θέλει ενιαία τα Σκόπια ο κ. Καμμένος» τόνισε στη χτεσινή του συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Άμυνας σήκωσε το… γάντι και μέσω αναρτήσεών του στο Twitter ξεκαθάρισε πως δεν θα αποδεχτεί «τετελεσμένα» όσον αφορά στο Μακεδονικό. Προανήγγειλε δε, ανένδοτο αγώνα και κατηγόρησε τον κύριο Κοτζιά πως επιχειρεί να προκαλέσει αποστασία βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε δεύτερο tweet του, τα ξημερώματα της Κυριακής, ο Πάνος Καμμένος έγραψε πως είναι σε πόλεμο από τότε που τράβηξε τον δικό του δύσκολο δρόμο και δεν δέχτηκε τη «ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων»

«Σε πόλεμο με τα συμφέροντα ακόμη και “μαφιόζικα”, δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά. Το επέλεξαν….» έγραψε ο κ. Καμμένος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος έχει συγκαλέσει εκτάκτως συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ το πρωί της Τετάρτης, όταν και θα τεθεί ξανά επί τάπητος η στάση του κυβερνητικού εταίρου στο Σκοπιανό.

Με τη Βουλή των Σκοπίων να επικυρώνει τις απαιτούμενες Συνταγματικές Αλλαγές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου -ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών- τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει πλέον να στενεύουν και η συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει ότι σε αυτή την περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου ενώ, εξετάζεται ακόμη και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη κυβέρνηση αναζητούν την κατάλληλη ημερομηνία που θα ανακοινώσουν το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ.

Με δεδομένη την άρνηση του κ. Καμμένου να στηρίξει την κυβέρνηση ψηφίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει το μυαλό του συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο το διαζύγιο θα είναι συναινετικό και δεν θα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση.

Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το αν τελικά οι δρόμοι του κ. Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα θα χωρίσουν πολιτικά πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ή κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για το ίδιο θέμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το διαζύγιο θα επέλθει όταν κριθεί και από τους δυο εταίρους πότε είναι καλύτερα έτσι ώστε να μην πληγεί πολιτικά η κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο news247 προ ημερών, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που δέχεται σε ό,τι αφορά στο διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ δεν είναι ο ανασχηματισμός όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά η ψήφος εμπιστοσύνης.

«Να ρωτήσει η κυβέρνηση τους βουλευτές αν διαθέτει πολιτικά την απαιτούμενη πλειοψηφία και αποδοχή της βουλής. Να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο μόνος ορθός τρόπος είναι αυτός», σημείωσε η κ Μαρία Σπυράκη σχετικά με το διαζύγιο του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως βρίσκεται και το Ποτάμι, με τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα να γράφει σήμερα στο Twitter ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Να υπενθυμίσω τη θέση του Ποταμιού ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει» έγραψε ο ίδιος.

Η νέα αυτή πολιτική σύρραξη έρχεται ενώ στην Αθήνα φτάνει στις 10 Ιανουαρίου η Άνγκελα Μέρκελ – η πρώτη της επίσκεψη στη χώρα από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε δημοσιογράφους για το εάν η κ. Μέρκελ θα έχει συζητήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά τη διήμερη επίσκεψή της, τόνισε ότι γερμανική κυβέρνηση «χαιρετίζει εμφατικά τη συμφωνία για τη διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί».

«Τώρα περιμένουμε τη συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μαρτίνα Φιτς.

By