Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΒΕΘ: Ζητά τον έλεγχο των επιχειρήσεων κατά τη διακίνηση αγαθών μέσω διαδικτύου

Δέσμη προτάσεων για να καταστεί εφικτός ο έλεγχος κατά τη διακίνηση αγαθών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, απέστειλε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ),με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στον γ.γ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Χαρακτηριστικά, το ΕΒΕΘ αναφέρει στην επιστολή του ότι λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, «οι πωλήσεις που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά καλύπτουν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του συνόλου των πωλήσεων» γι’ αυτό και «θεωρούμε αναγκαία τη θέσπιση κανόνων που θα επιβάλλουν τον έλεγχο εκ μέρους της πολιτείας των ιστοσελίδων και σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να εξακριβώνεται εάν αυτές ανήκουν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα, διαθέτοντας όλες τις άδειες που προβλέπονται για τη διακίνηση διαρκών καταναλωτικών αγαθών και τροφίμων».

Μάλιστα, κατά το ΕΒΕΘ, «θα πρέπει να ελέγχονται και όσοι πραγματοποιούν παραδόσεις δίχως τα προσήκοντα παραστατικά, καθιστάμενοι συνυπεύθυνοι αστικά και ποινικά για τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας, κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και μπορεί επομένως να επεκταθεί και σε άλλες παραβάσεις όπως π.χ. της υγειονομικής νομοθεσίας».

Μεταξύ άλλων, το ΕΒΕΘ σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η υποχρεωτική γνωστοποίηση στο Γ.Ε.ΜΗ της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της επιχείρησης που ασκεί ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By