Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση: Υπό όρους η βίζα

Στο επίκεντρο της συνάντησης το προσφυγικό.

ypex

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία τόνισαν σήμερα στην Μπρατισλάβα την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεών τους που δοκιμάστηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ακόμη και αν παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για το πογκρόμ που ακολούθησε και συνεχίζεται.

«Το βασικό μήνυμα στο οποίο συμφωνούμε είναι, κατ΄αρχάς, είναι μία ισχυρή δέσμευση για διάλογο, τουλάχιστον να μιλάμε ο ένας για τον άλλον και ακόμη περισσότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να κατανοούμε την ευρωπαϊκή και την τουρκική κοινή γνώμη », δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί κατά το παρελθόν πρέπει να γίνουν σεβαστές, «είτε πρόκειται για τους όρους κατάργησης της βίζας, των τελωνειακών περιορισμών, τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, αλλά και στον οικονομικό τομέα», εξήγησε η Μογκερίνι.

«Καθένας γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου και κανένας δεν επιδιώκει την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό αναχωρώντας από τη Μπρατισλάβα.

Η Τουρκία αποτελεί παράγοντα-κλειδί στην στρατηγική της Ε.Ε για τη διαχείριση της ροής προσφύγων και μεταναστών προς το ευρωπαϊκό έδαφος και κομβικό σημείο στο θέμα υπήρξε η υπογραφή τον Μάρτιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας που επέτρεψε την ριζική μείωση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ενώ παράλληλα επανεκκίνησε η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η τουρκική ηγεσία εξοργίστηκε από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά παράλληλα πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις προς την Άγκυρα για τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι λίγη κατανόηση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπρατισλάβα. «Η Ε.Ε και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν την προσήλωση προς μία θετική ατζέντα και να συνεχίσουν τη συνεργασία μας με επίκεντρο τις κοινές πολιτικές μας αξίες».

Ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, την τροποποίηση της οποίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Χωρίς φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας, η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε νέους μηχανισμούς» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», απάντησε ο Ομέρ Τσελίκ. Όσο για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν θα αλλάξει όσο παραμένουν οι τρομοκρατικές απειλές, ξεκαθάρισε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By