Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στα Ιωάννινα

Εξαρθρώθηκε 9μελές οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ύστερα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα, που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 26χρονο που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της σπείρας, καθώς και 8 άτομα, ανάμεσα τους μία 24χρονη γυναίκα, ως κύρια και περιφερειακά μέλη της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα των δραστών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περίπου 200 γραμμάρια κοκαΐνης σε φιξάκια και νάιλον συσκευασίες, 4 κιλά κάνναβης, ένα όπλο μάρκας zoraki mod, 127 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 4 αυτοκίνητα και 13 κινητά τηλέφωνα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται ακόμη ένας 45χρονος Αλβανός που εκτίει ποινή φυλάκισης, καθώς και άλλα έντεκα 11 άτομα, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα, στις οποίες συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική ομάδα ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και έχοντας διακριτούς ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον κατά το τελευταίο εξάμηνο, στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξακριβώσουν και να προσδιορίσουν τη μεθοδολογία δράσης της σπείρας, τις διόδους διοχέτευσης των ναρκωτικών ουσιών στην «τοπική» αγορά καθώς και τους χώρους αποθήκευσής τους.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης με αρχηγικό μέλος τον 26χρονο και βασικό προμηθευτή ναρκωτικών ουσιών 33χρονο μέλος του κυκλώματος και τον 45χρονο Αλβανό, οργάνωναν την προμήθεια των ναρκωτικών από την Πάτρα, στη συνέχεια τη μεταφορά τους στα Ιωάννινα και με τη βοήθεια των υπολοίπων δραστών, τη διακίνησή τους σε χρήστες στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Μάλιστα, για να αποφεύγουν τους ελέγχους και τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας. Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούσαν οχήματα προπομπούς, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν κινητά τηλέφωνα ενεργοποιημένα είτε σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ μιλούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα, κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα και έκθεσης ανηλίκου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου που διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, τυχόν εμπλοκή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους, με άλλες εγκληματικές ομάδες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ