Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Εξεταστική για ΜΜΕ: Κάθε κόμμα και το δικό του πόρισμα

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τα πορίσματα που περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα των κομμάτων από την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής που ερεύνησε τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Εξεταστικής παραδέχονται πως δεν εντόπισαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πρώην υπουργούς που θα ενεργοποιούσαν την ανάγκη συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κείμενο που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει γενικές απόψεις για το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής και περιγράφει ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από ταμίες κομμάτων, στελέχη τραπεζών και ΜΜΕ.

Η ΝΔ από την πλευρά της κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «τρίγωνο της διαπλοκής», ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διά του Ανδρέα Λοβέρδου, κάνει λόγο για φιάσκο του κυβερνώντος κόμματος. Το Ποτάμι καταθέτει τις δικές του προτάσεις για τη διαφάνεια στα οικονομικά κομμάτων και ΜΜΕ, ενώ το ΚΚΕ καταθέτει το δικό του, ξεχωριστό πόρισμα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ: Η Εξεταστική για τα δάνεια αποκάλυψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στο «τρίγωνο της διαπλοκής»

«Η εξεταστική επιτροπή κατέληξε σε μια ακόμη μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης» αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ στο πόρισμά της για την Εξεταστική, που αφορούσε στα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, το πόρισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφέρει τα εξής:

«Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία είχε υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, διήρκεσαν 9 μήνες. Το διάστημα αυτό εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες, κυρίως εκπρόσωποι κομμάτων, τραπεζικών ιδρυμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και εκπρόσωποι και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και ανεγνώσθησαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων, που αφορούσαν στις δανειοδοτήσεις των κόμματων και των ΜΜΕ.

Στο γενικό συμπέρασμά της, δε, επισημαίνει η ΝΔ: «Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούσε να είναι μία μόνο φράση: Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για όλα τα υπόλοιπα, για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου, για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική Αρχή.

Έτσι μία ακόμη θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε.

Το «τρίγωνο της διαπλοκής» υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ»».

Λοβέρδος για Εξεταστική ΜΜΕ: Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας

«Σε νέα συνεχόμενη ήττα, αποτυχία και φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Τα εγκλήματα και οι ένοχοι, για τους οποίους μιλούσαν δεν βρέθηκαν ποτέ» επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι «η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί οτι δεν μπορεί να εμπαίζει ούτε τους πολίτες ούτε τον πολιτικό κόσμο της χώρας με αίολα αφηγήματα και κορώνες περί διαπλοκής τη στιγμή μάλιστα που η ίδια επιδίδεται σ αυτήν όπου νομίζει οτι μπορεί (τηλεοπτικές άδειες, ΔΟΛ, …)».

Οι προτάσεις του Ποταμιού για την διαφάνεια των οικονομικών σε κόμματα και ΜΜΕ

Σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ αλλά και για την δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου πληροφόρησης και λογοδοσίας των κομμάτων για τα οικονομικά τους καταλήγει η πορισματική έκθεση του Ποταμιού.

Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς είναι ο πρώτος που κατέθεσε την δική του μελέτη για τα ευρήματα της εννεάμηνης έρευνας της εξεταστικής επιτροπής. Το 20σέλιδο πόρισμά του καταλήγει στις εξής προτάσεις:

Για τη χρηματοδότηση κομμάτων και διαφάνεια των οικονομικών τους

1) Περαιτέρω ενεργοποίηση και ενίσχυση της Επιτροπής Ελέγχου, τακτική συνεργασία και συντονισμός δράσεων με τις υπόλοιπες ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές (Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) όπως και με την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και τις Εμπορικές Τράπεζες, για τον εντοπισμό και την ιχνηλασιμότητα της χρηματοδότησης, των δανειακών συμβάσεων και των δαπανών των κομμάτων όπως και για την προέλευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Μεγάλη σημασία σε όλο αυτό έχει η διαβίβαση στην Επιτροπή ελέγχου των σχετικών πορισμάτων των ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και λήψη υπόψη των συστάσεών της.

2) Αναμόρφωση της απεικόνισης του οικονομικού ισολογισμού των κομμάτων. Υιοθέτηση ενός πιο αναλυτικού τρόπου παρουσίασης του ισολογισμού εσόδων – εξόδων, με μεγαλύτερη ανάλυση στις επιμέρους κατηγορίες πηγών και χρήσεων, ειδικότερα για την προέλευση των εσόδων, τις δαπάνες όπως και τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των κομμάτων στην κάθε διαχειριστική περίοδο. Για λόγους και προς ευκολία συγκρισιμότητας πρέπει να αποτυπώνονται σε κάθε ισολογισμό και τα στοιχεία της προηγούμενης χρήσης. Η δημοσίευση όλων των ισολογισμών κάθε κόμματος να είναι υποχρεωτική σε εμφανές σημείο στην επίσημη ιστοσελίδα του και κάθε καινούριος ισολογισμός να αναρτάται το αργότερο έως 15/3 κάθε έτους. Οι ισολογισμοί να δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως άλλωστε γίνεται και για τις εταιρείες. Για να αναγκάζονται να συμμορφώνονται τα κόμματα, να υπάρχει ποινή: για κάθε μήνα καθυστέρησης δημοσίευσης του ισολογισμού θα παρακρατείται το 2% της κρατικής επιχορήγησης του τρέχοντος έτους.

3) Μετά κάθε εκλογική αναμέτρηση, και συγκεκριμένα μετά από διάστημα 3 μηνών να δημοσιεύεται ξεχωριστή αναφορά σχετικά με τα έσοδα και τις εκλογικές δαπάνες κάθε κόμματος στην επίσημη ιστοσελίδα του. Για κάθε μήνα καθυστέρησης θα παρακρατείται το 2% της κρατικής επιχορήγησης του τρέχοντος έτους.

4) Υποχρεωτική χρήση ορκωτών ελεγκτών για τη σύνταξη και τον έλεγχο των οικονομικών λογαριασμών και των απολογισμών των κομμάτων.

5) Στους ισολογισμούς και στους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς των κομμάτων να συμπεριλαμβάνονται ευκρινώς και οι έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις (εισφορές σε είδος, άρθρο. 1, παρ. 1 περ. ιγ του ν.4304/2014) όπως ο αριθμός και το συνολικό κόστος των αμειβόμενων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και της Βουλής των Ελλήνων απασχολουμένων στα κόμματα και τους βουλευτές τους. Να υπάρχει καταγραφή του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και των επιστημονικών συνεργατών στα κόμματα και τους βουλευτές του κάθε κόμματος αντίστοιχα, οι οποίοι αμείβονται διά μέσω της Βουλής των Ελλήνων, όπως και των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων σε κόμματα και βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν μεν να αμείβονται από τους κρατικούς φορείς όπου διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις, αλλά το κόστος αυτό αποτελεί έμμεση δαπάνη υπέρ των κομμάτων και των βουλευτών για τους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στο πόρισμά του το ΚΚΕ

Το δικό του πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ανακοίνωσε το ΚΚΕ στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Το κόμμα καταλογίζει πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

«Για την ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, άλλωστε το σύνολο των δανείων που έχουν καταγγελθεί, είχε χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ. Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο. Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Όσον αφορά στα ΜΜΕ, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση» από τις τράπεζες, καθώς για τα ΜΜΕ «το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται στα 1,27 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 400 εκατ. ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ πάνω από 280 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμία διασφάλιση».

«Την ευνοϊκή μεταχείρισή τους επισημαίνει και η ΤτΕ όταν διαπιστώνει ότι εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών πηγών αποπληρωμής και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει δέσμευση των μετόχων», προστίθεται στο πόρισμα.

Για τα δάνεια των κομμάτων το ΚΚΕ αναφέρει ότι είναι 418 εκατ. ευρώ περίπου: ΕΤΕ: 33,6 εκατ. ευρώ, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΕ): 359 εκατ. ευρώ, Eurobank: 13 εκατ. ευρώ και Alpha Bank: 12,2 εκ. ευρώ.

Η ΝΔ οφείλει 210 εκατ. ευρώ [από τα οποία τα 196 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (ΑΤΕ), η οποία το έχει καταγγείλει].

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει 190 εκατ. ευρώ [από τα οποία 158 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (ΑΤΕ), που επίσης έχουν καταγγελθεί].

Ο ΣΥΡΙΖΑ 8 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, το οποίο εξυπηρετείται.

Το ΚΚΕ 8,3 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ και Attica Bank, τα οποία εξυπηρετούνται. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «μας καλύπτει η βασική εκτίμηση του πορίσματος της πλειοψηφίας όπου αναφέρεται ότι τα δάνεια που έχει συνάψει το ΚΚΕ με την ΕΤΕ και την Τράπεζα Αττικής είναι εξυπηρετούμενα και έχουν δοθεί με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση και με εμπράγματη ασφάλεια ακινήτων».

Αναφερόμενο στο πόρισμα Καλούδη, που επισημαίνει ότι θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά στελεχών τραπεζών και οικονομικών υπευθύνων (εκπροσώπων) πολιτικών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του οικονομικού υπευθύνου του ΚΚΕ, το πόρισμα εκτιμά ότι «είναι εντελώς ουσιαστικά αβάσιμη» η επισήμανση Καλούδη, καθώς:

– η οφειλή είναι 7.072.656 ευρώ,

– «έχει εκχωρηθεί νομότυπα αποκλειστικά και μόνο προς την Εθνική Τράπεζα, το σύνολο της ετήσιας τακτικής κρατικής επιχορήγησής του, των ετών 2011 έως 2018».

– η ΤτΕ εκτιμά ότι διασφαλίζεται η «ομαλή αποπληρωμή των δανειοδοτήσεων».

Ένωση Κεντρώων: Πολιτικές, αλλά και ποινικές οι ευθύνες για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα. Το υπόμνημα εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπή κ. Αντώνη Μπαλομενάκη από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνεται ότι η Ε.Κ. είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.

Η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά, όπως υποστηρίζει η Ε.Κ. είναι και πολιτικές καθώς «τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση των αξιωματούχων».

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων δηλώνει στο υπόμνημά της ότι «το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας».

(Visited 1 times, 1 visits today)