Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έξω φρενών στη Λέσβο με την απόφαση της Κομισιόν για την τουρκική βίζα

Την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τους Τούρκους επισκέπτες, εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

“Προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εξαφανίσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικά την Λέσβο και να τα τιμωρήσει. Με άλλα λόγια, κάποιοι αποφάσισαν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Λέσβος θα μπορούν να δέχονται μόνο μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά όχι τουρίστες”, σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία οι τρεις φορείς ρωτούν: “Γιατί, άραγε, τέτοια αντιμετώπιση στα νησιά που σήκωσαν, με ανθρωπιά που αναγνωρίστηκε από όλον τον κόσμο, το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος;”.

Επίσης, στην ανακοίνωση γίνεται κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, η στάση της οποίας “εξαντλείται μόνο στο να δηλώσει ότι προσπάθησε να μεταπείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Με την ανακοίνωση “καλούνται όλοι και ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πέρα από συσκέψεις και επικοινωνιακό ενδιαφέρον δεν έχει κάνει τίποτα για τη Λέσβο και τα νησιά, να σοβαρευτεί και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, σαν να μην έφταναν όσα προβλήματα και καταστροφές μάς έχουν φορτώσει”.

“Η αντοχή μας και η ανοχή μας εξαντλήθηκε” καταλήγουν, στην ανακοίνωσή τους, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΙΣΩΣ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ

“Διαφαίνεται πρόθεση, εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ, να επανεξεταστεί το ζήτημα συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζας σε πολίτες της Τουρκίας”. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Μιχαηλίδης επικοινώνησε με τον κ. Κατρούγκαλο και παρουσίασε τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο ανακύπτει από τη μη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος και ο υπουργός τον ενημέρωσε για την επανυποβολή του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου επισημαίνει πως «δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος. «Για μας και για τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται στα νησιά μας δεν είναι αποδεκτή -και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποδεκτή- η εκ των προτέρων παραίτηση. Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Με μεγάλη ανησυχία σας επισημαίνω τα παραπάνω», καταλήγει την επιστολή της στον κ. Κατρούγκαλο η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

Με επιστολή του στον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, που κοινοποιεί στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και στους βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Λέσβου επισημαίνει ότι «τα νησιά έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το έκαναν για λογαριασμό όλης της Ευρώπης». «Έχετε βρεθεί στη Λέσβο και εσείς προσωπικά, διαπιστώνοντας την παρούσα κατάσταση και ακούγοντας όλους τους προβληματισμούς μας σχετικά με το τουριστικό μέλλον του τόπου. Θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συνεκτιμήσει τη περαιτέρω ζημιά που θα προκληθεί από την κατάργηση του προγράμματος αυτού και να αποφύγει με κάθε τρόπο να εφαρμόσει μια πολιτική που ουσιαστικά τιμωρεί μια τοπική κοινωνία η οποία εκπροσωπεί επάξια Ευρωπαϊκές Αρχές και αξίες» προσθέτει ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος καταλήγει: «Θέλω να πιστεύω ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιβραβεύσει και να βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι κοινωνίες των νησιών. Πεποίθησή μου είναι ότι θα αποτραπεί η παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων, η οποία τονώνει σημαντικά την τουριστική κίνηση σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια, αποτελεί μία ακόμα δυσμενή εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα σε αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιβάρυνε με τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό. Η εξέλιξη αυτή -όπως και τόσες άλλες- συλλαμβάνει ανέτοιμη την κυβέρνηση. Άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθούν visa centers, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες τρίτων χωρών από την Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στα νησιά. Είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Άλλωστε, ουδέποτε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διέθετε σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το μεταναστευτικό στον τουρισμό των νησιών μας».

Και η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει: «Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν κοστολογηθεί οι συνέπειες στον τουρισμό των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου από τις ανεδαφικές και ως εκ τούτου, αποτυχημένες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το υπουργείο Τουρισμού δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, διαφήμισης και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στα νησιά, που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού».

(Visited 1 times, 1 visits today)