Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εξοφλεί παλιές αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Μετά από αξιολόγηση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι το Ταμείο από το 2012 δεν είχε προβεί σε καμία αποζημίωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης

arxaioi ellines

Σημαντικές οφειλές έναντι των πολιτών, όσον αφορά στις απαλλοτριώσεις, οφειλές οι οποίες χρόνιζαν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, αποκαθιστά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠΑ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, οι συχνές διαμαρτυρίες των πολιτών και πλήθος παρεμβάσεων από το Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου το ΤΑΠΑ να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του, οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στην εξέταση του θέματος.

Το ΔΣ του ΤΑΠΑ, που διορίσθηκε προ τετραμήνου, διαπίστωσε ότι από το 2012 και μετά το Ταμείο δεν είχε προβεί σε καμία αποζημίωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Το ΔΣ, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ως υποχρεώσεως του κράτους και δικαιώματος του πολίτη, αλλά και την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει ανάλογα το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του κάθε πολίτη, προέβη στην αποζημίωση των εκκρεμών αποζημιώσεων, τηρώντας για πρώτη φορά αυστηρά τη σειρά χρονικής προτεραιότητας:

Εντός του Ιουνίου εξαντλήθηκε ο κωδικός 3,6 εκατ. ευρώ που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2015 του Ταμείου από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΠΑ.

Αποζημιώθηκαν πρώτα οι παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2009 στην Υπηρεσία, καθώς και αυτές που αφορούσαν συμβιβασμούς των ιδιοκτητών με το ΥΠΟΠΑΙΘ χωρίς δικαστική διαδικασία. Εξοφλήθηκαν επίσης καθυστερήσεις αποζημιώσεων από δεσμεύσεις χρήσεων γης, που είχαν δημιουργήσει στο παρελθόν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Το ΔΣ, ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και τηρώντας αυστηρά τη σειρά προτεραιότητας προτίθεται να συνεχίσει την πληρωμή των οφειλομένων αποζημιώσεων και να εγγράψει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τις αποζημιώσεις όσων πολιτών οι υποθέσεις αναμένεται να τελεσιδικήσουν. Ταυτοχρόνως μεριμνά για την προώθηση βεβαιώσεων πίστωσης που εκκρεμούν από το 2012 και μετά, έτσι ώστε να εξορθολογιστούν οι οφειλόμενες υποχρεώσεις του ΤΑΠΑ προς τους πολίτες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By