Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Εξοργισμένη η Ρωσία: Οι ΗΠΑ προκαλούν με την άσκηση «Arctic Challenge 2021»

Οι αεροπορικές ασκήσεις που διεξάγονται μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών της Σκανδιναβικής, με την κωδική ονομασία «Arctic Challenge 2021» φαίνεται πως έχουν εκνευρίσει τη Ρωσία, με την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον να κάνει ανάρτηση στο Twitter, πως είναι προκλητικές αυτές οι ενέργειες, με αφορμή την συγκεκριμένη κοινή αεροπορική άσκηση.

Οι αεροπορικές δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία ξεκίνησαν την συμμαχική άσκηση «Arctic Challenge 2021» πριν από λίγες ημέρες, στην οποία πραγματοποιούνται εξαιρετικοί ελιγμοί, σε μια περιοχή η οποία θεωρείται «ζωτικών συμφερόντων» για τη Ρωσία.

Ειδικότερα, οι ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχές γύρω από αεροπορικές βάσεις στη βόρεια Σκανδιναβία μόλις 150 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, κάτι που η Μόσχα δεν άφησε «αναπάντητο» λέγοντας ότι:

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο της Arctic Challenge 2021 στις οποίες συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «προκλητικές και δεν δημιουργούν κανένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, ενώ έρχονται σε αντίθεση με την ειρηνική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής της Αρκτικής».

Στο πλαίσιο της άσκησης, που διεξάγεται σε εξαμηνιαία βάση, αναμένεται να συμμετέχουν συνολικά πάνω από 70 αεροσκάφη, όπως μαχητικά, μεταγωγικά, εναερίου ανεφοδιασμού, έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, καθώς επίσης ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, για να πραγματοποιούν περιπολίες και σενάρια αερομαχιών.

Μαζί με τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει και νατοϊκό προσωπικό, πληρώματα εδάφους και μονάδες αεροπορικής άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις «Arctic Challenge 2021» πραγματοποιούνται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στη Μόσχα για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του NATO στην περιοχή της Αρκτικής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By