Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εύα Καϊλή από τη φυλακή: Δεν νιώθω θύμα, αλλά τρόπαιο, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω

Τα πρώτα λόγια της Εύας Καϊλή μέσα από τις φυλακές Χάρεν του Βελγίου όπου παραμένει κρατούμενη για το σκάνδαλο του Qatargate μεταφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera επικαλούμενη την Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, μέλος του Φόρτσα Ιτάλια και της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία την επισκέφθηκε.

«Είμαι αθώα και θα το αποδείξω. Αλλά δεν νιώθω θύμα. Νιώθω σαν τρόπαιο. Ένα τρόπαιο πολιτικής δίωξης που αφορά μια προκατάληψη, μια προκατάληψη που υπάρχει σε κάθε υπόθεση στην οποία εμπλέκονται κοινοβουλευτικοί και πολιτικοί από χώρες της νότιας Ευρώπης. Τους Μαλτέζους, τους Έλληνες, τους Ιταλούς κ.ο.κ». είπε αρχικά η Εύα Καϊλή στην Ιταλίδα συνομιλήτριά της.

Στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στις φυλακές Χάρεν η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, εμφανίστηκε με τζιν, αθλητικά παπούτσια και το λευκό πουκάμισο και το πράσινο γιλέκο που φορούν όλοι οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες.

Η κυρία Καϊλή ευχαρίστησε την Ιταλίδα πολιτικό για την επίσκεψή της προσθέτοντας «εκτιμώ το κουράγιο σας. Είστε η πρώτη πολιτικός που έρχεται στη φυλακή για να δείτε πώς περνάω».

Παράλληλα εξέφρασε το παράπονό της ότι «κανείς δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής. Κανείς από το κόμμά μου, κανείς από την Ελλάδα. Μετά την αναταραχή των πρώτων ημερών για το θέμα αυτό κανείς δεν μιλάει πια. Με αγνοούν, με έχουν ξεχάσει».

Στην ίδια συνομιλία η Εύα Καϊλή, όπως επισημαίνεται από την Corriere Della Sera, ήταν διστακτική στο να μιλήσει για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο Κατάρ-ate αρκούμενη μόνο να πει ότι «ο Παντσέρι (σ.σ. ο φερόμενος εγκέφαλος του σκανδάλου) ήταν πολύ χειριστικός με τον σύντροφό μου (σ.σ. τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι)».

Η Εύα Καϊλή εξομολογήθηκε, επίσης, ότι «τις πρώτες έξι εβδομάδες σκέφτηκα την αυτοκτονία. Αρκετές φορές. Τότε κάτι άλλαξε» χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ήταν αυτό που έδιωξε μακριά τέτοιες σκέψεις. Όπως σημειώνει, πάντως, η ιταλική εφημερίδα στο τέλος των έξι εβδομάδων ήταν όταν ο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές.

Όπως είπε η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνομιλήτριά της το διάστημα που είναι στη φυλακή μελετά Γαλλικά και Ολλανδικά. «Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία μου είπε ότι θέλει να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική» λέει η Μπεργκαμίνι

Σύμφωνα με την Ιταλίδα πολιτικό «τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται είναι πολύ σοβαρά και αν βρεθεί ένοχη θα πρέπει να πληρώσει. Αλλά το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να εφαρμόζεται για όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. Αλλιώς μιλάμε για σκοτεινές εποχές της ιστορίας».

Η Μπεργκαμίνι θέτει και το θέμα της κόρης της Εύας Καϊλή λέγοντας ότι «αν η Εύα Καϊλή κριθεί ένοχη τότε θα αναλάβει η δικαιοσύνη. Αλλα η κόρη της δεν φταίει. Αντίθετα βρίσκεται σε μια θέση να βιώνει την απουσία της μητέρας της και αυτό θα επηρεάσει τη ζωή της».

Η Ιταλίδα πολιτικός υποστηρίζει, τέλος, ότι είδε συναισθηματικά ταλαιπωρημένη αλλά μαχητική και όχι με κατάθλιψη την Εύα Καϊλή: «Η έρευνα θα συνεχίσει την πορεία της, όπως πρέπει να κάνει, αλλά επαναλαμβάνω ότι το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να ισχύει για όλους. Είμαι έκπληκτη από την σιωπή των πολιτικών και την υποκρισία γύρω από αυτή την ιστορία».

By