Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εύα Καϊλή για δήμο Θεσσαλονίκης, αν αποχωρήσει ο Μπουτάρης -Οι πρώτες πληροφορίες

Σήμερα στις 6 το απόγευμα ο Γιάννης Μπουτάρης έχει συγκαλέσει τη δημοτική του ομάδα και αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του για το αν θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την τελική του απόφαση.

Όλο το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Μπουτάρης δεν ξεκαθάριζε τη θέση του: άλλοτε άφηνε να εννοηθεί ότι δύο θητείες στον δήμο είναι αρκετές, άλλοτε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ως τα βαθιά του γεράματα.

Αν τελικά πάρει την απόφαση ότι κλείνει ο κύκλος του και αποσυρθεί, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ που τον στηρίζουν θα πρέπει να αναζητήσουν ένα νέο πρόσωπο.

Για το ΚΙΝΑΛ παρουσιάζεται κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στο πρόσωπο της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή. Η ευρωβουλευτής έχει ειδοποιηθεί από τη Φώφη Γεννηματά ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο και ήδη μετράει τα επόμενα βήματά της. Είναι γεγονός ότι η νεαρή πολιτικός έχει μεγάλη απήχηση σε ακροατήρια ευρύτερα της Κεντροαριστεράς και είχε εκλεγεί πρώτη, με μεγάλο αριθμό ψήφων, στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Αν προταθεί για τον δήμο Θεσσαλονίκης, η Εύα Καϊλή πιθανότατα θα απαντήσει θετικά, αναφέρουν άτομα από το περιβάλλον της.

Προφανώς η ίδια θα μετρήσει την απήχησή της στον δήμο, με δημοσκοπήσεις. Υπάρχει, πάντως, ένα θετικό κλίμα για το πρόσωπό της, ειδικά μετά τη θέση που έλαβε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και την παρουσία της στις διαδηλώσεις της πόλης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πρώτα σενάρια αναφέρουν ότι πιθανότατα θα προταθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κρίσιμη δημοσκόπηση

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το τοπικό σάιτ Voria, σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να πάρει στα χέρια του τα ευρήματα δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis με την οποία συνεργάζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπουτάρης έχει ήδη μια πρώτη ενημέρωση από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας, ωστόσο την τελική εικόνα θα την πληροφορηθεί σήμερα. Πηγή με γνώση των ευρημάτων της δημοσκόπησης ανέφερε στην Voria.gr ότι «ο Μπουτάρης ανέκτησε κάποιο από το χαμένο έδαφος, σε σχέση με τις έρευνες πριν από το καλοκαίρι, όμως, η ανάκαμψη αυτή από μόνη της δεν είναι τέτοια ώστε να τον οδηγήσει με ασφάλεια στο “ναι’».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη δημοσκόπηση, πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του δημάρχου, μετρήθηκαν και όσοι έχουν ανακοινώσει έως τώρα την υποψηφιότητά τους. «Μεταξύ όλων αυτών ο Μπουτάρης είναι πρώτος», σημειώνει η ίδια πηγή, εκτιμώντας ότι «σε κάθε περίπτωση και με κάθε αντίπαλο ο δήμαρχος θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο».

Ο υποψήφιος της ΝΔ

Βεβαίως, στην έρευνα δεν μετρήθηκε υποψήφιος της ΝΔ, παρά μόνον όσοι έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους και πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Γιώργος Ορφανός, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μάκης Κυριζίδης, Παναγιώτης Ψωμιάδης). Δεν μετρήθηκαν δηλαδή, οι Κώστας Γκιουλέκας και Έλενα Ράπτη που σε άλλη δημοσκόπηση, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται αρκετά ψηλά, με τον κ. Γκιουλέκα να υπερτερεί μάλιστα του κ. Μπουτάρη. Βεβαίως και οι δύο βουλευτές της ΝΔ έχουν ξεκαθαρίσει προς την ηγεσία του κόμματος ότι δεν ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι.
Υπό αυτές τις συνθήκες η βεβαιότητα εισόδου του στον δεύτερο γύρο, ενδεχομένως και ως πρώτος, κάνει τον κ. Μπουτάρη να σκέφτεται το «ναι». Προς αυτή την κατεύθυνση τον πιέζουν και τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» τα οποία θεωρούν ότι χωρίς τον φυσικό αρχηγό της η παράταξη πιθανότατα θα μπει σε περιπέτειες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By