Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Εύρηκα Ελλάς: Ξεκίνησε από την Κύπρο, κατέκτησε την ελληνική αγορά

Διεύρυνση των μεριδίων της στην ελληνική αγορά πέτυχε η βιομηχανία προϊόντων καθαρισμού Εύρηκα Ελλάς, αν και οι πωλήσεις το 2017 κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το 2016.

Όπως προκύπτει από τη λογιστική έκθεση της εταιρείας, η βιομηχανία στην ελληνική αγορά απέσπασε μερίδια 69,4% (από 69,1%) στα λευκαντικά προϊόντα, 41,7% (από 39%) στα απορρυπαντικά τύπου Μασσαλίας, 13,3% (από 9,4%) στα απορρυπαντικά για μάλλινα είδη, 26% (από 24,7%) στα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά και 8% (από 7,1%) στα προϊόντα με ενεργό χλώριο, όσον αφορά τις βασικές κατηγορίες των προϊόντων που παράγει και διαθέτει.

Το 2017 λανσάρισε νέα προϊόντα και το 2018 εστιάζει στην τοποθέτηση περισσότερων προϊόντων της στα ράφια των λιανεμπορικών αλυσίδων. Η ενίσχυση της θέσης της στην αγορά το 2017, σε συνθήκες αποδυνάμωσης της ζήτησης, επιτεύχθηκε με συμπίεση τιμών και περιθωρίων κέρδους.

Ειδικότερα το 2017 οι πωλήσεις μειώθηκαν σε 60,91 εκατ. ευρώ, από 61,45 εκατ. ευρώ , ενώ τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν περιορίστηκαν σε 0,67 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 1,58 εκατ. ευρώ το 2016.

Τον Νοέμβριο του 2017 ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων και εμπορευμάτων της στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του 2018 προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 5 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία Ευρηκα ιδρύθηκε το 1959 στην Αμμόχωστο από τον Ξάνθο Σαρρή και εισάγει στην αγορά το «υπερλευκαντικό Εύρηκα» σε φακελλίδιο.

Το 1960 χτίζεται το πρώτο εργοστάσιο χημικών προϊόντων της Εύρηκα στην Αμμόχωστο και τον ίδιο χρόνο ο Ξάνθος Σαρρής προχωρεί στην ίδρυση δεύτερης εταιρίας στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, και ξεκινά από ένα μικρό ενοικιαζόμενο εργοστάσιο στην Αθήνα.

Στην δεκαετία αυτή παράγονται και εισάγονται στην αγορά και πολλά άλλα προϊόντα όπως το ΕΥΡΗΚΑ ΥΓΡΟ πιάτων, το εντομοκτόνο AROXOL, το σαμπουάν DOR, τα ζελέ και η καραμέλα ΜΟΝ ΑΜΙ, το FAMOZO για τα τζάμια και το TIK TAK για την τουαλέτα.

Το 1971 ξεκινά η παραγωγή της σκόνης πλυσίματος υψηλού αφρισμού BINGΟ.

Ταυτόχρονα, χτίζεται και ξεκινά η λειτουργία του εργοστάσιου τροφίμων SAFEWAY FOODS. Πρώτο προϊόν είναι η CREMOLINA, η πρώτη μαλακή μαργαρίνη που παράγεται στην Κύπρο και παίρνει μερίδιο αγοράς 30% σε ένα χρόνο.

Τραγικός σταθμός στην ιστορία του Ομίλου η πλήρης καταστροφή της κυπριακής εταιρείας, το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής. Τα εργοστάσια χημικών προϊόντων και τροφίμων εγκαταλείπονται αναγκαστικά λόγω της κατάληψης της Αμμοχώστου από τους Τούρκους εισβολείς.

Ο Ξάνθος Σαρρής, άμεσα δραστηριοποιείται στη Λεμεσό και ένα μήνα μετά στηρίζοντας και τους πρόσφυγες εργαζομένους της, ξεκινά την λειτουργία μιας μικρής βιοτεχνίας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και παράλληλα προχωρά με το χτίσιμο ιδιόκτητου εργοστασίου.

Το 1977 ξεκινά τη λειτουργία του το ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρίας Εύρηκα Ελλάς Α.Ε. στο Βόλο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής για όλα τα χημικά προϊόντα και η έδρα της εταιρίας μεταφέρεται στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.

Το 1978 ξεκινά έντονη εξαγωγική δραστηριότητα με πρώτο σταθμό τις αραβικές χώρες και εν συνεχεία με επέκταση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Το 1981 φεύγει από τη ζωή ο Ξάνθος Σαρρής και αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του Νίκος Σαρρής, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του Ομίλου.

Σήμερα ο Όμιλος έχει αναπτύξει επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τέσσερις χώρες την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία και Ουκρανία, με δύο σύγχρονα εργοστάσια στον Βόλο και Βουκουρέστι και εξαγωγές σε περισσότερες από είκοσι διεθνείς αγορές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By