Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ευρωζώνη: Εκδίδονται ομόλογα 100 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Τα εγχώρια ομόλογα επωφελούνται από το θετικό κλίμα που επικρατεί σε όλες τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης καθώς αναζοπυρώνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Αρκετές χώρες σπεύδουν ήδη να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία προχωρώντας σε νέες εκδόσεις χρέους. Πορτογαλία και Σλοβενία ανακοίνωσαν σήμερα την έκδοση 10ετών ομολόγων, ενώ η Ιρλανδία θα εκδώσει 15ετή ομόλογα.

Μέσα στο μήνα αναμένεται και άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, να βγουν στις αγορές αντλώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING, περίπου 100 δισ. ευρώ.

Την έξοδο προς τις αγορές αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, παρόλο που οι δανειακές της ανάγκες για φέτος, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρω, είναι πλήρως καλυμμένες.

Στην εγχώρια αγορά το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 1,40% από το 1,45% που είχε φθάσει μετά την έλευση της νέας χρονιάς.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 58 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,41% έναντι -0,29% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,70%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1140 δολ από 1,1193 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2010 στο 1,3% παρόλο που εκλαμβάνεται ως θετικό στοιχείο, καθώς καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν στήριξε την ισοτιμία του ευρώ.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αστάθεια στη Μ. Ανατολή ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα το οποίο σε ανάλογες συγκυρίες λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο. Θετικός για το δολάριο ήταν και ο δείκτης ISM που ανακοινώθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,267%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,345%, στο 3μηνο στο -0,409% και στο μήνα στο -0,466%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1172 δολ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By