Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Facebook: Μπλόκαρε βίντεο Γάλλου που πάσχει από ανίατη ασθένεια να πεθαίνει

Στοπ από το Facebook της μετάδοσης ενός βίντεο που θα έδειχνε έναν Γάλλο, ο οποίος πάσχει από ανίατη νόσο, να αφήνει την τελευταία του πνοή το Σάββατο (05.09.2020).

Της απαγόρευσης του Facebook προηγήθηκε άρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο αίτημα του 57χρονου Αλέν Κοκ να υποβληθεί σε ευθανασία.

Ο Κοκ, ο οποίος πάσχει επί 34 χρόνια από μια εκφυλιστική ασθένεια, είχε ανακοινώσει ότι θα μετέδιδε ζωντανά τον θάνατό του στο Facebook από το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 2020.

“Λοιπόν, έφαγα το τελευταίο μου γεύμα… Πίνω στην υγειά σας μια τελευταία φορά. Ο δρόμος της απελευθέρωσης ανοίγεται και, πιστέψτε με, είμαι χαρούμενος”, είπε ο Αλέν Κοκ σε ένα βίντεό του που αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (04.09.2020) και γυρίστηκε από το ιατρικό του κρεβάτι στο σπίτι του, στην Ντιζόν της ανατολικής Γαλλίας.

“Πήρα την απόφασή μου και βρίσκομαι εν ειρήνη” προσθέτει.

Gepostet von Alain Cocq am Freitag, 4. September 2020

Λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι το Facebook του μπλόκαρε τη μετάδοση του βίντεο μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Κοκ είχε γράψει στον Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας του να του χορηγηθεί ηρεμιστικό ώστε να του επιτραπεί να πεθάνει ειρηνικά, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος του απάντησε, εξηγώντας του ότι αυτό απαγορεύεται από τον γαλλικό νόμο.

Οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας – η Ελβετία, το Βέλγιο και η Ολλανδία – έχουν υιοθετήσει νόμους που επιτρέπουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά η Γαλλία δεν έχει κάνει αυτό το βήμα, εν μέρει εξαιτίας των πιέσεων από την Καθολική Εκκλησία.

“Επειδή δεν είμαι υπεράνω του νόμου, δεν μπορώ να συμφωνήσω με το αίτημά σας. Η επιθυμία σας είναι να ζητήσετε ενεργό βοήθεια για να πεθάνετε, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή απαγορεύεται στη χώρα μας”, απάντησε ο Μακρόν.

Ο Κοκ ανήρτησε την απάντηση του Γάλλου Προέδρου στη σελίδα του στο Facebook.

Ο νόμος Λεονετί για τον τερματισμό της ζωής, που υιοθετήθηκε το 2016, επιτρέπει τη βαθιά νάρκωση, αλλά μόνο για ανθρώπους που η πρόγνωσή τους απειλείται στο άμεσο μέλλον.

Ο Κοκ είχε ζητήσει την αλλαγή του νόμου αυτού, ώστε να επιτρέπεται η ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία σε περιπτώσεις σαν την δική του. Σιτίζεται με ορό και έχει κολοστομία.

Η κατάστασή του τού είχε προκαλέσει εγκεφαλικά ανευρύσματα και, όταν δεν λαμβάνει τα φάρμακά του, παθαίνει σπασμούς. Ο ίδιος λέει ότι βιώνει διαρκή πόνο.

Σε ένα ιδιόχειρο υστερόγραφό του στην επιστολή του, ο Μακρόν προσθέτει: “Με όλη μου την προσωπική στήριξη και τον βαθύτατο σεβασμό”.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By