Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Facebook: Το κρυπτονόμισμα προκαλεί ανησυχία και… δεύτερες σκέψεις

Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει οι Αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το κρυπτονόμισμα του Facebook, το Libra, έχουν προκαλέσει ανησυχία στις άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το εγχείρημα αυτό.

Ορισμένες από αυτές μάλιστα εξετάζουν ακόμη και να σταματήσουν τη συνεργασία για το Libra, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές των εταιρειών που μίλησαν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Η Libra Association, η συνεργασία της Facebook για το κρυπτονόμισμα, έχει 28 μέλη στα οποία περιλαμβάνονται οι Visa, Mastercard, Uber, Spotify και η θυγατρική της Facebook, η Calibra. Ολες οι εταιρείες έχουν κάνει μη δεσμευτική συμφωνία να επενδύσουν στην προσπάθεια αυτή πάνω από 10 δισ. δολάρια.

Λόγω των μεγάλων ανησυχιών από τις κυβερνήσεις όμως, δύο από τα ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας είπαν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι ανησυχούν για τις μεγάλες έρευνες που έχουν ξεκινήσει οι εποπτικές Αρχές επειδή φοβούνται ότι μπορεί να χτυπήσουν και τη δική τους πόρτα.

Ετσι εξετάζουν να εγκαταλείψουν το εγχείρημα και να αποχωρήσουν. Η βρετανική εφημερίδα δεν κατονομάζει τις πηγές της ούτε ποιες είναι οι συγκεκριμένες εταιρείες.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα σχέδια του Facebook να παρουσιάσει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Libra, για να διαπιστώσει εάν το όλο εγχείρημα αποτελεί μονοπωλιακή πρακτική.

Η ΕΕ ανησυχεί μήπως το Libra δημιουργήσει «πιθανούς περιορισμούς στον ανταγωνισμό» από τις πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται και από τη χρήση στοιχείων των καταναλωτών από την εταιρεία, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Η ΕΕ επικεντρώνει την προσοχή της στον τρόπο με τον οποίο θα διοικείται και θα λειτουργεί ο οργανισμός Libra Association μέσω του οποίου φιλοδοξεί να λειτουργήσει το κρυπτονόμισμα.

Επίσης οι Αρχές της Ευρώπης ανησυχούν για το πώς το Libra θα μοιράζεται πληροφορίες χρηστών.

Η Facebook με τις κινήσεις που κάνει έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών σε συνδυασμό με πληροφορίες για οικονομικές συναλλαγές μέσω του κρυπτονομίσματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By