Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Φάιμαν: Δεν θα υπάρξει φράκτης γύρω από την Αυστρία

«Δεν θα υπάρξει ένας φράκτης γύρω από την Αυστρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος της χώρας, Βέρνερ Φάιμαν

faiman

Η υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαικού Κόμματος) ανέφερε ότι η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία για να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της/

Ωστόσο, ο κ. Φάιμαν διαβεβαίωσε πως δεν θα περιφράξουν την Αυστρία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως είναι απαραίτητη η λήψη προληπτικών τεχνικών μέτρων για καλύτερο έλεγχο και διασφάλιση, επαρκή και κατάλληλα για το χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες.

«Πρόκειται για τάξη και έλεγχο. Δεν θα υπάρξει ένας φράκτης γύρω από την Αυστρία», δήλωσε, μετά το υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη. Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι αρχικά θα γίνει επεξεργασία μιας πρότασης από ειδικούς των υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας για την τεχνική ασφάλεια στην περιοχή των συνόρων.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται προσαρμογές στο αυστριακό Δίκαιο για το Άσυλο και μια αύξηση των συνοριακών δυνάμεων, με την αποστολή επιπλέον 1.000 αστυνομικών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και περαιτέρω αύξησης του αριθμού τους κατά 2.000, όπως επίσης ενίσχυση σε περίπτωση ανάγκης με υπηρετούντες σε εναλλακτική στρατιωτική θητεία.

Μια ενεργός πολιτική στο θέμα των προσφύγων, σημαίνει ωστόσο, όπως παρατήρησε, προπάντων την παροχή βοήθειας στις περιοχές της κρίσης και πως η Τουρκία πρέπει να είναι ένας κεντρικός συνομιλητής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο κ. Φάιμαν επισήμανε στις δηλώσεις του ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η δημιουργία 50.000 θέσεων κατάλληλων για τις χειμερινές συνθήκες στη διαδρομή των προσφύγων από την Ελλάδα έως τα αυστριακά σύνορα.

Είναι επιταγή ανθρωπισμού να μην παγώσει κανείς από τους ευρισκόμενους σε φυγή, και τα μέτρα αυτά θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μερικές ημέρες, σε συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κατέληξε στις δηλώσεις του μετά την σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αυστριακός καγκελάριος.

(Visited 1 times, 1 visits today)