Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φάμελλος για Τέμπη: Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συγκαλύψει τις ευθύνες

Με αυτοκόλλητο αφιερωμένο στα Τέμπη «πάρε με όταν φτάσεις», εμφανίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τις παραθαλάσσιες περιοχές, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε ειδική αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα.

Ο κ. Φάμελλος, έκανε λόγο για «ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές και πιθανώς ποινικές ευθύνες». «Είναι δυστυχώς πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συγκαλύψει τις ευθύνες και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ λέγοντας ότι απορρίφθηκε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

Ο Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε και για το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια και εισήχθη χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση. «Αυτή την περίοδο, χωρίς καμία συστολή επιλέξατε να εισάγετε στη Βουλή ένα απόλυτα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, που παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος», τόνισε και συνέχισε: «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από χθες έχει ζητήσει να σταματήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου των ιδιωτικών ΑΕΙ που θέτει πλέον το κριτήριο της οικονομικής δυνατότητας για να σπουδάσει κανείς. Είναι άδικο».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει τις παραθαλάσσιες περιοχές, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «ένα περιορισμένης οπτικής νομοσχέδιο με βασικό κίνητρο την εξυπηρέτηση κάποιων οικονομικών συμφερόντων και μεγαλύτερες εισπράξεις για το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠ. Οικονομικών».

«Το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα όσον αφορά στην οριοθέτηση ζωνών προστασίας και ζωνών παρεμβάσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές, αντιθέτως η εφαρμογή του θα διογκώσει παραβατικές συμπεριφορές. Και παράλληλα αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεστε για την αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος μίλησε και για τη διάταξη που αφορά το επίδομα γέννας, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. «Οποιαδήποτε ενίσχυση αφορά στα νέα ζευγάρια που αποκτούν παιδί μας βρίσκει φυσικά θετικούς. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι παρέχεται και ουσιαστική βοήθεια. 40 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Και συνέχισε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι τιμές στα βρεφικά ήδη διπλασιάζονται, το κόστος ζωής ειδικά για τα νοικοκυριά με παιδιά συνεχίζει να αυξάνεται και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει επιπλέον 300 ευρώ εφάπαξ (κατά μέσο όρο) ανά ζευγάρι για κάθε παιδί που γεννήθηκε το 2023 και το 2024».

By