Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Φάρμακα σε Σούπερ μάρκετ πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές

Η πρόταση να διατίθενται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από τα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνεται στο κείμενο συμφωνίας που απέστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές.

farmaka600_210114

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών προκαλεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διατίθενται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως μεταδίδει το iatronet.gr, η πρόταση περιλαμβάνεται στο κείμενο συμφωνίας που απέστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές.

Έρχεται, δε, σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα μας έχει πυκνό δίκτυο φαρμακείων και δεν χρειάζεται η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει έτσι, ώστε το δίκτυο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ να επεκταθεί – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις – σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία στα σούπερ μάρκετ.

Θα διαμορφώσει, επίσης, ένα σύστημα καταγραφής και ελέγχου, ώστε τα σημεία αυτά πώλησης να είναι στελεχωμένα με προσωπικό που διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα, ενώ θα απαιτείται η κατάλληλη άδεια για να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζονται οι ισχύοντες νόμοι.

Η σχετική διάταξη θα θεσπιστεί (δεν αναφέρει πότε) και θα εφαρμοστεί άμεσα».

Οργή

Η πρόταση αυτή προκαλεί την οργή των φαρμακοποιών, οι οποίοι δέχονται πλέον ένα ακόμη πλήγμα.

Μετά τη μείωση στα ποσοστά κέρδους και το χαλαρό ωράριο, έρχονται τώρα να χάσουν και εμπορική ύλη, καλούμενοι να ανταγωνιστούν μεγάλα πολυκαταστήματα, με άλλες δυνατότητες διαπραγμάτευσης.

Πηγές από τους φαρμακοποιούς αναφέρουν ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε και πως θα ακολουθήσουν άμεσα κινητοποιήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)