Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

FAZ: «Ο Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει, ενώ ο Μεϊμαράκης δίνει την εντύπωση του διστακτικού»

Αντικείμενο σχολιασμού του γερμανικού Τύπου αποτέλεσε το ντιμπέϊτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών

meimarakis - tsipras2

Στον απόηχο του προχθεσινού ντιμπέιτ, ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Αλέξη Τσίπρα καθώς και το προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα.

«Σίγουρα ο Τσίπρας δεν περίμενε μια μάχη που κρίνεται στο νήμα όταν παραιτήθηκε πριν από τέσσερις εβδομάδες και προκάλεσε εκλογές», γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel και αναλύει στη συνέχεια το προφίλ των δυο πολιτικών. «Ο Μεϊμαράκης είναι εκπρόσωπος της παλιάς πολιτικής ελίτ, η οποία κατέστρεψε την Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες με νεποτισμό και χρέη».

Παρακάτω ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται και στη διαφορά ηλικίας που έχουν οι δύο άντρες, χωρίς να δίνει όμως κάποια εκτίμηση για το αν αυτή μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του ενός ή του άλλου. «Σε απευθείας σύγκριση με τον κατά 20 χρόνια νεότερο Τσίπρα, ο Μεϊμαράκης με την φαλάκρα και το γκρίζο μουστάκι μοιάζει με άνδρα από το παρελθόν. Ρητορικά υστερεί απέναντι στον χαρισματικό Τσίπρα. Ωστόσο, το καλοπροαίρετο στιλ του τον φέρνει κοντά στον λαό και η λιτή, ελαφρώς απότομη γλώσσα του αρέσει σε πολλούς Έλληνες».

Πάντως, ο δημοσιογράφος εντόπισε και κοινά σημεία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη: Κανείς δεν θέλησε να δώσει προεκλογικές υποσχέσεις, ενώ και οι δύο δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν γρήγορα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Στη διαφορά ηλικίας και στις γενιές τις οποίες εκπροσωπούν οι δυο πολιτικοί αντίπαλοι αναφέρεται και η εφημερίδα Frankfurter Rundschau σε σημερινό της δημοσίευμα. «Στην τηλεοπτική μονομαχία δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής ή ηττημένος. Ούτε οι εκλογολόγοι μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση στο ερώτημα ποιο ρόλο αναμένεται να παίξει η σημαντική διαφορά ηλικίας των 20 ετών. Εξίσου ασαφές παραμένει και το ποια σύνθεση συνασπισμού θα προκύψει. Πιθανοί συνεργάτες είναι και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα του κεντροαριστερού χώρου, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να συνεργαστούν», αναφέρει ο συντάκτης.

Αποφασιστική και επιθετική χαρακτηρίζει την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει σε άρθρο της: «Ο Τσίπρας δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θέλει οπωσδήποτε να κυβερνήσει. Αντίθετα ο Μεϊμαράκης δίνει την εντύπωση διστακτικού ανθρώπου. Σαν η πάλαι ποτέ μεγάλη λαϊκή παράταξη να φοβάται να καθοδηγήσει τη χώρα στα επόμενα δύσκολα χρόνια. Επίσης γίνεται αναξιόπιστος. Μπροστά στις κάμερες αποκαλεί τον Τσίπρα ψεύτη και εύχεται να μην μπορέσει ποτέ ξανά να κυβερνήσει τη χώρα. Την επόμενη στιγμή, όμως, του προτείνει συνεργασία».

Ο δημοσιογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο περιστατικό κατά το οποίο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε μεταξύ σοβαρού και αστείου το παράπονο ότι Αλέξης Τσίπρας φαινόταν στο τηλεοπτικό πλάνο πιο ψηλός από τον ίδιο, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. «Αυτό τον ταράζει ακόμη κι αν γελάει και λέει ότι κάνει πλάκα. Αλλά έτσι είναι αυτή τη στιγμή: ο κάθε πόντος έχει σημασία».

«Η Αθήνα δεν χωράει και τους δυο μας», είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο σχολιάζεται εκτενώς η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. «Ενδεχομένως οι σύμβουλοί του (σ.σ. Τσίπρα) να του συνέστησαν να αποκλείσει κατηγορηματικά μια συνεργασία με τους συντηρητικούς, διαφορετικά μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει ακόμη περισσότερο σε δημοτικότητα».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος σχολιάζει καυστικά: «Το ότι μπορεί μετά τις εκλογές να χρειαστεί να συνεργαστεί παρ” όλα αυτά με τους συντηρητικούς είναι άλλο θέμα, καθότι η αθέτηση άλλης μιας προεκλογικής υπόσχεσης δεν θα κάνει τη διαφορά».

Πηγή: Deutsche Welle

By