Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Fed: Τέλος στις «ενέσεις ρευστότητας» στην αμερικανική οικονομία

Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

fed1

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα υποστήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, που παραμένουν πολύ χαμηλά, κοντά στο μηδέν.

Επικαλούμενη την ενίσχυση της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, η Fed θα σταματήσει, όπως αναμενόταν, τις μηνιαίες «ενέσεις ρευστότητας«. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για «αξιοσημείωτη χρονική περίοδο«, όμως συμπλήρωσε ότι εάν παρατηρηθεί γρηγορότερη πρόοδος στον τομέα του πληθωρισμού και της απασχόλησης μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να σημειωθεί «νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Μετά την ανακοίνωση το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 1,2660 δολάρια, από 1,2743 δολάρια που ήταν νωρίτερα σήμερα. Άμεση ήταν και η αντίδραση της Γουόλ Στριτ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στις 20:09 (ώρα Ελλάδας) υποχωρούσε κατά 62,04 μονάδες (-0,36%) και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχανε 35 μονάδες (-0,77%).

By