Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Φέρτε προτάσεις λένε οι ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα, που απαντάει με δημιουργική ασάφεια

Η Αθήνα πρέπει να καταθέσει νέες προτάσεις, τόνισαν οι υπουργοί οικονομικών, προσερχόμενοι στο Eurogroup.

eurogroup

Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα για να υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους, υπογράμμισαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στην κρίσιμη συνεδρίαση της ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα από την Ελλάδα για να έχουμε μια συμφωνία ισχυρή και οικονομικά αξιόπιστη, δήλωσε ο επικεφαλής Οικονομικών του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως δεν έχει πολλές ελπίδες για συμφωνία σήμερα.

Δεν ξέρω αν θα έχουμε πρόοδο, θα το δούμε μετά τη συνάντηση, τόνισε ο ίδιος. Θα ακούσουμε τι θα μας πουν οι θεσμοί, πρόσθεσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ο χρόνος λιγοστεύει και ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επαναφέρει την εμπιστοσύνη. Στα τέλη του μήνα λήγει το πρόγραμμα και οι πόροι που προβλέπονται για τη χώρα θα επιστρέψουν στο Λουξεμβρούργο και δεν θα είναι ποια διαθέσιμοι, σημείωσε.

Θέλουμε αξιόπιστη συμφωνία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον προϋπολογισμό. Η βάση για τη συμφωνία είναι η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, θα είμαστε ανοικτοί σε εναλλακτικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά αρκεί να βγάζουν νόημα.

«Δεν θα κάνω εικασίες» ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup σε ερώτηση για την τοποθέτηση της Κρ. Λαγκάρντ ότι θα κηρύξει την Ελλάδα σε πτώχευση έναντι του ΔΝΤ την 1η Ιουλίου αν δεν πληρωθεί το Ταμείο στις 30 Ιουνίου.

Σε ισχύ η υπόσχεση για αναδιάρθρωση χρέους

Όσον αφορά στην ελληνική πρόταση για την ελάφρυνση χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν την έχουν συζητήσει, σημειώνοντας ότι πρώτα απαιτείται συμφωνία για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

«Δεν έχουμε συζητήσει την πρόταση καθώς η λογική σειρά των πραγμάτων είναι, πρώτα να φτάσουμε σε μια συμφωνία για τους όρους, τα δημοσιονομικά μέτρα, τις μεταρρυθμίσεις κ.τλ. πριν κοιτάξουμε το μέλλον. Η ελληνική πρόταση είναι μέρος του οράματος της Αθήνας για το μέλλον«, τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για να δοθούν τυχόν νέα κεφάλαια από τον ESM προς την Ελλάδα που δεν προβλέπονται στην τρέχουσα διάσωση, θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι η υπόσχεση που είχε δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη του 2012 για ελάφρυνση χρέους είναι ακόμη σε ισχύ, αλλά προϋπόθεση είναι η Αθήνα να τηρήσει τους όρους.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του 2012 για ελάφρυνση του χρέους.

Βαρουφάκης: Στόχος μας η αποτελεσματική συναίνεση

Την άποψη του Μάριο Ντράγκι ότι για να πετύχει το ευρώ πρέπει να πετύχει παντού θυμήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη σύντομη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο Eurogroup. Σήμερα, πρόσθεσε, θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το πλαίσιο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο στόχος είναι να αντικατασταθούν οι δαπανηρές διαφωνίες με μια αποτελεσματική συναίνεση.

Σόιμπλε: Χρειαζόμαστε προτάσεις από την Αθήνα

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάποια από τα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί, υπογράμμισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός οικονομικών.

«Χρειαζόμαστε προτάσεις από την Αθήνα. Οι άνθρωποι υποφέρουν και πρέπει η κυβέρνηση να κάνει κάτι γι” αυτό.
Το θέμα είναι στα χέρια της Ελλάδας», υπογράμμισε.

Λαγκάρντ: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα

«Είμαστε ευέλικτοι. Οταν μια χώρα προτείνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, τις εξετάζουμε. Πάντοτε ήμασταν και πάντοτε θα είμαστε ευέλικτοι τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει υποχρεώσεις προς τις χώρες – μέλη του να έχει αξιόπιστα προγράμματα. Ομως, σημείωσε, είμαστε πάντοτε ευέλικτοι. Οταν υπάρχουν καλές προτάσεις που φέρνουν αποτελέσματα, θα τις εξετάσουμε, φυσικά.

Σαπέν: Δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές

Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες που να μην μπορεί να υπάρξει συμφωνία, υποστήριξε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τόνισε, σημειώνοντας ότι υπάρχει πραγματικό περιθώριο για σύγκλιση.

Νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο κ. Σαπέν είχε υποστηρίξει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή για τη χώρα, όμως η Γαλλία κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει συμφωνία.

«Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για να βρούμε συμφωνία με την Ελλάδα», δήλωσε.

Ντομπρόφσκις: Ολες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις

Είναι πολύ σημαντικό, όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τόνισε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Ντε Γκουίντος: Επαρκείς οι προτάσεις των θεσμών

Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί είναι επαρκείς, καθώς η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Εάν δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει μέλλον, τόνισε ο ισπανός υπουργός οικονομικών.

Τόνισε ότι υπάρχει ολοένα και λιγότερος χρόνος, καθώς θα πρέπει να εξετασθούν τα προβλήματα ρευστότητας όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και των τραπεζών. «Ελπίζω ότι θα παρουσιάσουν σήμερα αντιπροτάσεις και θα έλθουμε σε μια συμφωνία».

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση χρέους, υπογράμμισε ότι είναι «κόκκινη γραμμή» για πολλές χώρες. Ομως, τόνισε, το χρέος δεν είναι το άμεσο πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή.

Μοσκοβισί: Να μην γίνει Βατερλώ το Eurogroup

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος νωρίτερα σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν επιθυμεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα να μετατραπεί σε μια επανάληψη της μάχης του Βατερλώ κατά τη 200ή επέτειο της ιστορικής ήττας της Γαλλίας.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλώ, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Μοσκοβισί.

Noonan: Δεν υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία

Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες για θετική εξέλιξη στη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, σημειώνοντας ότι θα είναι μια προκαταρκτική συζήτηση για μια μεγαλύτερη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών.

Ρέγκλινγκ: Επιδεινώθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα από τα τέλη του 2014

Την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 2014 και μετά, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου σήμερα στο Λουξεμβούργο και την ετήσια έκθεση του Ταμείου για το 2014.

Σε δήλωσή του, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία και δήλωσε τα εξής: «Είδαμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2014, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώθηκε, υπήρξε ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα κατάφερε να εκδώσει και ομόλογα για πρώτη φορά (εν μέσω προγράμματος προσαρμογής). Όμως από το τέλος του 2014 και μετά η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε».

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Πιστεύω ακόμα στα θαύματα

Είμαι κουρασμένος με την υπόθεση της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά θα πρέπει και η άλλη πλευρά να βοηθήσει, τόνισε, λέγοντας ότι πιστεύει ακόμα στα θαύματα.

Ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό κομμάτι της ευρωζώνης αλλά η ευρωζώνη αποτελείται από δεκαεννιά χώρες και επανέλαβε ότι θα πρέπει να μετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.