Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Φιάσκο Novartis: Με λόγια του αέρα, η προστατευόμενη μάρτυρας Κελέση λέει ότι ο Λοβέρδος πήρε λεφτά…

Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση Novartis με το συνοδευτικό αίτημα της δικαιοσύνης για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Στο διαβιβαστικό η εισαγγελέας διαφθοράς ζητά από την Βουλή να αποφανθεί για την χορήγηση ή μη της απαιτούμενης άδειας για τη λήψη εξηγήσεων από τον κ. Λοβέρδο για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή ζημιά που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ο φάκελος της δικογραφίας περιλαμβάνει νέες καταθέσεις των γνωστών προστατευόμενων μαρτύρων «ΚΕΛΕΣΗ» και «ΣΑΡΑΦΗ» οι οποίες ωστόσο ακολουθούν το ίδιο παλιό μοτίβο των εκτιμήσεων.

Είναι ενδεικτικό πως η «ΚΕΛΕΣΗ» ενώ μιλά για «βαλίτσες» με χρήματα προς τον κ. Λοβέρδο, όταν ο ανακριτικής της ζητά συγκεκριμένες αποδείξεις λέει «δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται λεφτά στον Λοβέρδο» για να προσθέσει στην συνέχεια «…θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος».

Επίσης, η δικογραφία περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων που δεν βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και αναφέρονται σε τιμολογήσεις φαρμάκων ενώ σε ένα τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται στοιχεία διαφημιστικής δαπάνης της Novartis και καταθέσεις μαρτύρων που υποστηρίζουν πως η χρηματοδότηση κρατικών αξιωματούχων γίνονταν μέσω διαφημιστικών εταιριών.

Στην κατάθεση που έδωσε στις 28/12/2018 ο προστατευόμενος μάρτυρας με κωδικό «ΚΕΛΕΣΗ» και η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αρχική δικογραφία που είχε διαβιβαστεί πριν από περίπου ένα χρόνο αναφέρει:

ΚΕΛΕΣΗ : Στα πλαίσια συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Ωστόσο, αν και η «Κελέση» αναφέρεται με ευκολία σε βαλίτσες, όταν την ρωτά ο ανακριτής εάν έχει αποδείξεις για όσα βαρύτατα καταγγέλλει, σπεύδει να δηλώσει πως «δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον τέως υπουργό Λοβέρδο».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε αν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον τέως υπουργό Λοβέρδο ή σε κρατικούς αξιωματούχους; Σε θετική περίπτωση πως λάβατε γνώση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον τέως Υπουργό Λοβέρδο. Όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτατα και κατ εξαίρεση το gilenyia 2) ο Φρουζής είχε τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Λοβέρδο 3) ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στο Φρουζή 4) ο Φρουζής κατ” εντολή του Λοβέρδου φρόντιζε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα περικοπών του Υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου.

Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβέρδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική εικόνα 5) Άκουσα το Φρουζή να ζητάει να διοχετευτούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας prestige προς τον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο 6) άκουσα τον Φρουζή να λέει ότι έκλεισε το ζήτημα του Λοβέρδου εννοώντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημά του να λάβει χρήματα σε μετρητά. Με βάση τα παραπάνω θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος…»

Εκτός όμως από την «ΚΕΛΕΣΗ» και ο «ΣΑΡΑΦΗΣ» παραδέχεται πως «για τα πολιτικά πρόσωπα σας αναφέρω ότι δεν έχω άμεση γνώση ότι ελάμβαναν τα δώρα που προορίζονταν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Novartis δεδομένου ότι δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε κάτι τέτοιο καθόσον η εταιρεία είχε ορίσει τον Κ. Φρουζή για την διεκπεραίωση των δωροδοκιών των πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων και για τη διαχείριση των μαύρων ταμείων».

Ωστόσο, ο ίδιος μάρτυρας που παραδέχεται ότι δεν έχει άμεση γνώση για τις δωροδοκίες καθώς δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δηλώνει με «βεβαιότητα» ότι υπήρχε «μαύρο ταμείο» με την κωδική ονομασία «Άγιο Δισκοπότηρο».

Πάντως, ο «ΣΑΡΑΦΗΣ» σπεύδει να υπογραμμίσει ότι επί υπουργίας Μάριου Σαλμά «δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της εταιρείας» και πως «στοχοποιήθηκε ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος πολεμήθηκε ολοκληρωτικά μέσω ελεγχόμενων ΜΜΕ».

Αίσθηση τέλος προκαλεί και η κατάθεση του κ. Νικόλαου Μανία που όπως υποστηρίζει τον Ιούνιο του 2011 κλήθηκε από την Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων προκειμένου να υπολογίσει τις τιμές με διαφορετικά σενάρια.

Ο κ. Μανίας υποστηρίζει ότι ο CEO της πολυεθνικής Novartis κυκλοφορούσε στους δρόμους με ένα σακίδιο πλάτης γεμάτο λεφτά και δωροδοκούσε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους. «Συχνός επισκέπτης κατά την διαδικασία αυτή και όχι μόνο ήταν ο κ. Φρουζής που κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιείχε χρηματικά ποσά.

Από κύκλους της αγοράς (Γεώργιος Συκιανάκης ενδεικτικά) μου είχε μεταφερθεί πως ο κ. Φρουζής είχε επισκεφθεί τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργάτιδων του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του κ. Φρουζή». .

 

 

diav

 

 

no1

 

 

no2

 

 

no3

 

 

no4

 

 

no5

 

 

no6

 

 

0no7

 

 

no8

 

no9

 

 

no10

 

 

no11

 

 

no12

 

no13

 

 

no14

 

no15

 

 

no16

 

 

no17

 

no19

 

no18

 

no20

 

 

no21

 

no22

 

no23

 

no24

 

 

no25

 

 

no26

 

no27

 

no28

 

no29

 

no30

 

no31

 

no32

 

no33

 

 

no34

 

no35

 

no36

 

no37

 

no38

 

no39

 

no40

 

no41

 

no42

 

no43

 

 

no44

 

no45

 

no46

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By