Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Financial Times: Υποχωρεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη – πέφτουν οι Podemos

Η λαϊκιστική πολιτική παλίρροια της Ευρώπης οπισθοχωρεί εξαιρουμένης της Ελλάδας, τα περισσότερα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα εμφανίζονται ανθεκτικά

PodemosAndalucia

Η λαϊκιστική πολιτική παλίρροια της Ευρώπης οπισθοχωρεί, υποστηρίζουν οι Financial Times, αναφορά επίσης γίνεται και στο αντιευρωπαϊκό AfD και το αντι-ισλαμικό Pegida στη Γερμανία και στο κίνημα των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo στην Ιταλία.

Για τους αριστερούς λαϊκιστές του Podemos, οι FT αναφέρουν ότι η οικονομική ανάκαμψη υπό το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπονομεύει το επιχείρημα ότι το πολιτικό κατεστημένο οδηγεί την Ισπανία στην καταστροφή. Επίσης δεν κάνει καλό στο Podemos, να συσχετίζεται με την απερισκεψία στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό αδελφό κόμμα.

Ακόμη, οι FT αναφέρουν ότι “καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αμαυρώνει τη γοητεία του αριστερού λαϊκισμού, οι λαϊκιστές της δεξιάς έχουν ήδη επιτύχει ορισμένους από τους στόχους τους”. Έχουν θέσει έναν πιο σκληρό τόνο στη δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση, την εθνική ταυτότητα, την ολοκλήρωση της ΕΕ και την αμοιβαία βοήθεια στην ευρωζώνη των 19.