Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Financial Times: Ο Τζόνσον θέλει να παρακάμψει τη Συμφωνία για το Brexit

Την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι βάζει σε κίνδυνο ο Μπόρις Τζόνσον. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους Financial Times σχεδιάζει νόμο με τον οποίο θα παρακάμπτονται βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit.

Άρθρα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, αναμένεται να «εξαλείψουν τη νομική ισχύ τμημάτων της Συμφωνίας Αποχώρησης» σε τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις και το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρεις πηγές με γνώση των σχεδίων της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Μια πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η κίνηση μπορεί «σαφέστατα και συνειδητά» να υπονομεύσει τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία την οποία υπέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Οκτώβριο για να αποφύγει την επιστροφή στο καθεστώς των σκληρών συνόρων στην περιοχή.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία, με τον Τζόνσον να τονίζει την Κυριακή ότι εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου, οι δύο πλευρές θα πρέπει «να το αποδεχτούν και να προχωρήσουν παραπέρα».

Εάν το σημείο τριβής της αλιείας και των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορέσει να επιλυθεί και να υπάρξει μια συμφωνία, η Βρετανία θα έχει μια εμπορική σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ όπως αυτή που έχει η Αυστραλία, κάτι που θα αποτελεί μια «αίσια έκβαση», όπως δήλωσε ο Τζόνσον.

Η σχεδιαζόμενη νομοθεσία, όπως αυτή δημοσιεύεται από τους Financial Times, θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών με την προσπάθεια αναίρεσης ορισμένων μερών της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπογράφηκε νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα σύνορα μεταξύ του κράτους μέλους της ΕΕ, της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κίνηση αποδοκιμάστηκε από κόμματα και από τις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σιμόν Κοβένι, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης και του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε στο twitter ότι η αναφερόμενη κίνηση «θα ήταν ένας πολύ ασύνετος τρόπος να προχωρήσουμε».

Ανώτερα μέλη των κομμάτων Σιν Φέιν και SDLP της Βόρειας Ιρλανδίας επέκριναν επίσης το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By