Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Financial Times: Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να συγκρατήσουν τα «λουριά» της Ελλάδας

«Η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Παρασκευής δεν είναι τίποτα για τους Ευρωπαίους, μπροστά σε όσα έπονται. Τι θα γίνει εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές», διερωτώνται οι Financial Times.

«Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγκάσει κυβερνήσεις του μέλλοντος να εφαρμόσουν αποφάσεις για τις οποίες δεσμεύθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;», διερωτώνται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, αναφερόμενοι στην Ελλάδα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

«Η Ελλάδα έχει ήδη αποτελέσει πεδίο ερευνών και δοκιμών αναφορικά με το πώς η ΕΕ μπορεί να ελέγχει μια χώρα που… ξέφυγε από τα λουριά της, κατά μια έννοια», γράφουν οι Financial Times και εξηγούν:

«Η Ελλάδα κατόρθωσε να εξέλθει των προγραμμάτων στήριξης πέρυσι το καλοκαίρι. Μετά τη λήψη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα επώδυνες μεταρρυθμίσεις, η χώρα επιστρέφει στις αγορές για δανεισμό.

Όμως ο δρόμος για την οικονομική της ανεξαρτησία δεν είναι τόσο εύκολος.

Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχει λάβει η Ελλάδα σημαίνουν πως θα πρέπει να αποπληρώνει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Οι Ευρωπαίοι θα απαιτήσουν πολύ αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και υψηλά πλεονάσματα μέχρι να πάρουν πίσω το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν παράσχει στην Ελλάδα.

Όμως, χωρίς την πίεση των αγορών και χωρίς την αυστηρότητα που επιβάλλει ένα επίσημο πακέτο διάσωσης, πως θα κατορθώσει η ΕΕ να πείσει την Ελλάδα να την ακούσει; Το δίλημμα για τους Ευρωπαίους καλά κρατεί, ιδίως γιατί το 2019 αποτελεί μια προεκλογική χρονιά για την Ελλάδα…

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γνωστές για τη σκληρή τους στάση – Γερμανοί, Ολλανδοί και Φινλανδοί – εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη «γενναιοδωρία» που επέδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως αποδείχθηκε άλλωστε, τρεις μήνες έντονων διαφωνιών μεταξύ Αθήνας και Θεσμών ήταν αρκετοί για να καθυστερήσει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, τα δώρα είναι δελεαστικά. Το κόμμα του έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, πιθανότατα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η δόση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αν και χρήσιμη, δεν είναι αναγκαία για την Ελλάδα, καθώς τα επίπεδα ρευστότητάς της βελτιώνονται συνεχώς.

Η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Παρασκευής δεν είναι τίποτα για τους Ευρωπαίους, μπροστά σε όσα έπονται… Εάν ο Αλέξης Τσίπρας χάσει τις εκλογές, ο διάδοχός του δεν θα έχει δεσμευθεί για υψηλά πλεονάσματα και αναμόρφωση της οικονομίας, όπως δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By