Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Financial Times: Όταν η Μέρκελ είπε στον Τσίπρα «θα φέρω τον Σόιμπλε» και εκείνος χλώμιασε

Ως υπόμνηση για το πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσουν οι λαϊκιστές όταν αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση χαρακτηρίζει ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» της Έλενας Βαρβιτσιώτη της Κατερίνας Δενδρινού για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής σύνταξης των FT στο βιβλίο περιγράφονται «με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πόσο κοντά έφτασαν οι Τσίπρας-Βαρουφάκης στο να στείλουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης μέσα από ένα μείγμα αλαζονειας, αναποφασιστικότητας και επίμονης τυφλότητας».

Από τα αρκετά αποκαλυπτικά σημεία του βιβλίου ο Πίτερ Σπίγκελ σταχυολογεί έναν διάλογο που είχαν Τουσκ-Μέρκελ-Τσίπρας πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών στην οποία «ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε σε μια ντροπιαστική «kolotoumba» που εμπόδισε το Grexit», όπως γράφει ο Σπίγκελ, και στον οποίο διάλογο εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστος:

«Όταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κάλεσε για μια τελική συνάντηση με τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ, το μόνο που ρώτησε (σ.σ. ο Τσίπρας) ήταν αν μπορούσε να φέρει τον υπουργό του μαζί. «Μόνο αν φέρω κι εγώ τον δικό μου» ήταν η απάντηση της κυρίας Μέρκελ αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μόνο όταν ο Τσίπρας χλώμιασε του αποκάλυψε η Μέρκελ ότι απλά αστειευόταν».

«Η «kolotoumba» του Τσίπρας ήταν τόοο πλήρης ώστε οι ηγέτες της Ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες επισημαίνουν συνέχεια στον διάδοχό του Κυριάκο Μητσοτάκη να μην απομακρυνθεί από το δημοσιονομικό μονοπάτι» συμπληρώνει ο Σπίγκελ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By