Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Financial Times: «Σε φάση ανάκαμψης η Ελλάδα»

Ακόμη και σε ό,τι αφορά σε ένα ρεκόρ για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, η Ελλάδα ξεχωρίζει.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το 2012, οι επενδυτές αποφάσισαν ότι το χρέος της χώρας ήταν πλέον εκτός ελέγχου και αρνούνταν να δανείσουν την Αθήνα με οποιοδήποτε κόστος. Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σημερινό του δημοσίευμα οι Financial Times υπό τον τίτλο «Σε φάση ανάκαμψης η Ελλάδα, καθώς προχωρεί η αναδιάρθρωση του χρέους».

Στο άρθρο της η εφημερίδα επισημαίνει επίσης, ότι τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: , μετά από ένα ράλι που έχει ζαλίσει πολλούς παρατηρητές, οι επενδυτές πληρώνουν την Ελλάδα για να δανειστούν βραχυπρόθεσμο χρέος. Τα δεκαετή ομόλογα διαπραγματεύονται στο 1,2% – πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού ακόμα και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Και μέσα στην κοινότητα των χαμηλών, ή και αρνητικών επιτοκίων της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον το πιο επικίνδυνο στοίχημα: αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις της υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2008, κάτω από εκείνες της Ιταλίας.

Η αποκατάσταση της αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή επούλωση των πληγών στην οικονομία της Ελλάδας μετά από μια βίαιη πτώση και στη συνέχεια μια υποχώρηση των πολιτικών που δημιουργούσαν συνθήκες αστάθειας, εξέλιξη η οποία ακύρωσε την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αλλά η συγκυρία από το εξωτερικό, επισημαίνει το δημοσίευμα, ήταν ακόμα πιο ισχυρή: Πολύ χαμηλές αποδόσεις σε όλο τον κόσμο οδήγησαν τους επενδυτές να απογοητευτούν από τη διάψευση της αποκόμισης κερδών από όλο και πιο επικίνδυνες αγορές. Έτσι, ο χείμαρρος των ρευστών διαθεσίμων στη μικρή αγορά ομολόγων της Ελλάδας έχει συμπιέσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

«Μετά από αρκετά προγράμματα διάσωσης που διήρκεσαν αρκετά χρόνια και μια πολύ οδυνηρή αναδιάρθρωση της αγοράς, θεωρήσαμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είχαν αλλάξει», δήλωσε ο Κιθ Νεΐ της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίου Carmignac Gestion, η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές εντός κρίσης, το 2014.

«Από την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των υποχρεώσεων πέρασε στο δημόσιο τομέα… θεωρήσαμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση δεν θα αφορούσε στον ιδιωτικό τομέα».

Η Carmignac κράτησε τα αξιόγραφα, όταν οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο το 2015 καθώς η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου της ευρωζώνης, ενώ έκτοτε έχει πραγματοποιήσει κι άλλες αγορές. Σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο κ. Νεΐ είπε ότι η επενδυτική του θέση εξακολουθεί να ισχύει σήμερα: «Έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη για να διακρατήσουμε τα αξιόγραφα και να σκεφτούμε ότι υπάρχει ακόμα μια ανοδική πορεία από εδώ που βρισκόμαστε τώρα».

Οι Financial Τimes προσθέτουν ότι η πρόσφατη αναβάθμιση στην κατηγορία BB- από την S&P έδωσε ελπίδες για μια ενδεχόμενη πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα βάσει του πρόσφατα ανανεωμένου προγράμματος κινήτρων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By