Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Fitch: Αναβάθμιση αλλά και καμπανάκι για τις ελληνικές τράπεζες

Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αλλά και σε σοβαρές προειδοποιήσεις για το σχέδια για ένα asset protection scheme προχώρησε ο οίκος Fitch.

Καμπανάκι για το asset protection scheme

«Η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

«Μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε η Fitch, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας ή μια λύση που μπορεί να περιέχει κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε πιθανώς να φέρει την δημοσιονομική θέση της χώρας στο επίκεντρο, σημειώνει ο οίκος.

«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο ένα bailout του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή», τονίζει η οίκος αξιολόγησης.

Αναβάθμιση τραπεζών για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων
Σε μεταγενέστερη ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.

Συγκεκριμένα η Fitch Ratings ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα στο “CCC+” από “RD” και σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στο “CCC” από “RD” προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τα βραχυπρόθεσμα IDRs των τεσσάρων τραπεζών σε “C” από “RD”.

Σύμφωνα με τη Fitch, «αν και κάποιοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους».

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι το 2017, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακά χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, το οποίο προέβλεπε τρία βήματα.

Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων εντός της Ελλάδας, σημειώνει, ολοκληρώνει το δεύτερο βήμα του οδικού χάρτη.

Εκτιμάται επίσης ότι το τρίτο βήμα, που προβλέπει την απομάκρυνση των υπόλοιπων κεφαλαιακών ελέγχων στις ροές κεφαλαίων εκτός της Ελλάδας, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον.

By