Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Fitch: Πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αρχές του 2015

Υπάρχει κίνδυνος «η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις»

ellada

Πιθανό σενάριο αποτελεί η διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα στο α” τρίμηνο του 2015 αναφέρει η Fitch Ratings σε χθεσινή της ανάλυση.

Συμπληρώνει ότι υπάρχει κίνδυνος «η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Η πιο επώδυνη φάση της ελληνικής προσαρμογής έχει τελειώσει και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους καλύπτονται μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2015 χωρίς κεφάλαια από την αγορά ή από την τρόικα».

Τονίζει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2014, σημειώνοντας ότι μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια. Η ανάλυση του οίκου (που δεν συμπεριλαμβάνει τις εξελίξεις από το Eurogroup και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας), αναφέρει ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, «αλλά υπάρχει κίνδυνος να μετακυλίσει η όλη υπόθεση και στο 2015. Η έκδοση ομολόγων 3 δισ. της Ελλάδας τον Απρίλιο, έχει αυξήσει τα χρηματοδοτικά της στηρίγματα, αλλά η πρόσβαση στην αγορά δεν είναι ακόμη αξιόπιστη».

Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 0,5% το 2014 και ανάπτυξη 2,5% το 2015, αμετάβλητη σε σχέση με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο. Συμπληρώνει ακόμα ότι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο αλλά η εξυπηρέτησή του δεν είναι ακριβή. Αναφορικά με τις τράπεζες, επισημαίνει ότι είναι μεν καλά κεφαλαιοποιημένες αλλά η ποιότητα των assets τους είναι φτωχή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By