Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Fitch: Υποβάθμισε την Ελλάκτωρ σε Β – Αρνητικό το outlook

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάκτωρ σε Β από Β+ υποβάθμισε η Fitch, η οποία παράλληλα θέτει αρνητικό outlook στο rating της εταιρείας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχή διαρροή κεφαλαίων για τη στήριξη θυγατρικών με επαναλαμβανόμενες ζημιές, και κυρίως για την Ακτωρ Κατασκευαστική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, η απομόχλευση της Ελλάκτωρ ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι η ισχυρή ρευστότητα της εταιρείας και η έλλειψη άμεσης ανάγκης για αναχρηματοδότηση αποτελούν θετικά στοιχεία για την πιστοληπτική αξιολόγησή της.

Επίσης, η Fitch αναφέρει ότι η αξιολόγηση Β αντικατοπτρίζει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Ελλάκτωρ στις υποδομές, με δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην Ελλάδα. Τα έσοδα από τα διόδια αποτέλεσαν το 60% των ενοποιημένων EBITDA της εταιρείας το 2020, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από αιολικά πάρκα και από τον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων.

Το αρνητικό outlook δείχνει την περιορισμένη εικόνα που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της κίνησης των αυτοκινήτων και άρα των εσόδων της εταιρείας, σε συνδυασμό με αβεβαιότητες που προκύπτουν από την επικείμενη λήξη της σύμβασης της Αττικής Οδού τον Σεπτέμβριο του 2024, που αναμένεται να ασκήσει στην εταιρεία περισσότερες πιέσεις.

Η Fitch αναμένει ότι η κίνηση στους δρόμους θα έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 έως τις αρχές του 2023, έναν χρόνο πριν τη λήξη της σύμβασης. Στην περίπτωση που η σοβαρότητα και η διάρκεια της πανδημίας ενταθούν περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fitch θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By