Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φοίβος εναντίον… Φοίβου για την ΑΕΠΙ

Ο Φοίβος Δεληβοριάς παραιτήθηκε από την Προεδρία του ΜΕΤΡΟΝ, κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, τον μουσικοσυνθέτη Φοίβο για αντιθεσμική συμπεριφορά στο θέμα της ΑΕΠΙ

Με ευθείες βολές κατά τεσσάρων γνωστών μουσικών για τη στάση τους στο θέμα της ΑΕΠΙ, ο Φοίβος Δεληβοριάς έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, την επιστολή παραίτησης του από την Προεδρία του ΜΕΤΡΟΝ, του ανεξάρτητου Σωματείου Δημιουργών και Συνθετών που ανέλαβε πρωτοβουλίες και χάρη στις κινήσεις του ο Νίκος Ξυδάκης πείστηκε να διατάξει τον έλεγχο για τα τεκταινομένα στην ΑΕΠΙ. 

Ο Δεληβοριάς εξηγεί τους λόγους παραίτησής του που συνοψίζονται στην αντιθεσμική συμπεριφορά, όπως λέει, τεσσάρων μελών του ΔΣ: του Γιώργου Ανδρέου, του Μανώλη Φάμελλου, του Στάθη Δρογώση και του Φοίβου Τασσόπουλου (ευρύτερα γνωστού ως συνθέτη με το μικρό του όνομα).

Ο Δεληβοριάς δηλώνει πως σε θεσμικές συναντήσεις οι τέσσερις εκφράζουν όχι την απόφαση της γενικής συνέλευσης, αλλά προωθούν την πρόταση που μειοψήφησε, ενώ επίσης καταγγέλλει πως κάποια από αυτά τα μέλη συμμετείχαν – με πλήρη άγνοια της πλειοψηφίας του ΔΣ- σε συναντήσεις στο ΥΠΠΟ ή σε άλλα κέντρα αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα το 2ο νομοσχέδιο Μπαλτά, αλλά και σε συναντήσεις με τους μετόχους της ΑΕΠΙ και κυβερνητικά στελέχη στηρίζοντας γραμμή αντίθετη από αυτή του σωματείου.

Αναλυτικά η επιστολή του Φοίβου Δεληβοριά:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ «ΜΕΤΡΟΝ»

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη του ΜΕΤΡΟΝ ότι υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου, καθώς και από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο λόγος είναι ότι από την άνοιξη του 2016 και μετά, τα μέλη του ΔΣ Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης και Φοίβος Τασσόπουλος κινούνται ενάντια στη συλλογική βούληση του Σωματείου μας. Από τον Φλεβάρη του 2017, το ίδιο πράττει και το μέλος Γιώργος Ανδρέου.

Εξηγούμαι:

1. 1. Από την ίδρυση του Σωματείου, υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΔΣ, κυρίως σε θέματα στρατηγικής αλλά και στόχων. Υπήρχε μία τάση πιο διεκδικητική, αυστηρή και πιεστική απέναντι στην ΑΕΠΙ (Ανδρέου, Δεληβοριάς, Καλαντζόπουλος, Πλέσσας) και υπήρχε μία άλλη τάση που υποστήριζε μια πιο ήπια προσέγγιση (Δρογώσης, Τασσόπουλος, Φάμελλος). Μέχρι την άνοιξη του 2016 οι διαφωνίες αυτές έμεναν εντός του ΔΣ και όλοι υποστηρίζαμε προς τα έξω τις αποφάσεις της ΓΣ και της εκάστοτε πλειοψηφίας του ΔΣ. Ξαφνικά, από τον Μάρτιο του 2016 -και παρά τις διαφωνίες της πλειοψηφίας του ΔΣ-, τα μέλη Φάμελλος, Δρογώσης, Τασσόπουλος (μαζί ή ατομικά)

1α.συμμετείχαν σε επίσημες συναντήσεις των μετόχων της ΑΕΠΙ με στελέχη της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας γραμμή αντίθετη απ’αυτήν του Σωματείου.

1β. συμμετείχαν –με πλήρη άγνοια της πλειοψηφίας του ΔΣ- σε συναντήσεις στο ΥΠΠΟ ή σε άλλα κέντρα αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα το 2ο νομοσχέδιο Μπαλτά. Το 2ο νομοσχέδιο, μαζί με ένα-δυο θετικά πράγματα που ζητούσε έτσι κι αλλιώς το σύνολο των δημιουργών, περιείχε σημαντικές αλλαγές και αφαιρέσεις που θεωρήσαμε οι πλειοψηφούντες πως δεν είναι προς το συμφέρον μας, αλλά μόνο προς το συμφέρον των μετόχων της ΑΕΠΙ. Και διαμαρτυρηθήκαμε γι’αυτές δημοσίως.

2. Μετά το «πόρισμα-κόλαφος» της Εrnst & Υoung για την ΑΕΠΙ και την εισαγγελική έρευνα για έξι κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, η Γενική Συνέλευση του ΜΕΤΡΟΝ, στις 22/2/2017, κατά πλειοψηφία ζήτησε επισήμως από την Πολιτεία άμεση τοποθέτηση επιτρόπου τραπεζικού τύπου, ο οποίος θα διοικεί και θα ελέγχει την ΑΕΠΙ μετασχηματίζοντάς την σταδιακά σε οργανισμό ελεγχόμενο από δημιουργούς. Η Γενική Συνέλευση ζήτησε επίσης να διακοπεί κάθε επαφή με τους μετόχους της ΑΕΠΙ για την επόμενη μέρα, αφού οι προτάσεις και οι επιστολές τους κρίνονται πλέον ως αφερέγγυες.

Παρ’ όλ΄αυτά τα τρία μειοψηφούντα μέλη του ΔΣ, μαζί πλέον με τον Γιώργο Ανδρέου, συνέχισαν να κινούνται ανοιχτά (σε όλα τα θεσμικά ραντεβού και με δημόσιες επιστολές) ενάντια στην απόφαση της ΓΣ. Ζητούν και προωθούν την πρόταση που μειοψήφησε, με κάθε τρόπο. Δημοσίως δε, προσυπογράφουν την 1η επιστολή των 49 (αργότερα 125), που πάει κόντρα στις αποφάσεις του Σωματείου μας.

Τους παρακάλεσα είτε να συμμορφωθούν με την απόφαση της ΓΣ είτε να παραιτηθούν, έστω ένας από αυτούς ώστε να αναπληρωθεί από τον πρώτο αναπληρωματικό, τον Γιώργο Χατζιδάκι που ανήκει στην πλειοψηφική τάση της ΓΣ , ώστε η ΓΣ να εκφράζεται αυθεντικά και πλειοψηφικά και μες στο ΔΣ και να μπορούμε να προωθήσουμε ενωμένοι την πρόταση του Σωματείου μας. Το αρνήθηκαν. Τους παρακάλεσα επίσης για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να μπορεί να διοικηθεί το ΜΕΤΡΟΝ και να εκφραστεί με ενιαία άποψη, αυτήν που θα θέλει η πλειοψηφία. Το αρνήθηκαν, επίσης.

Προσπάθησα να κρατήσω τις εσωτερικές ισορροπίες του προβλήματος εντός του ΔΣ, τώρα όμως δεν γίνεται άλλο να βλέπω το ΜΕΤΡΟΝ να χρησιμοποιείται δημοσίως και πολιτικά ως φορέας αντίθετος με αυτά που ψηφίζουν τα μέλη του.

Ξεκινήσαμε πολύ διαφορετικά, πετύχαμε με τις πρωτοβουλίες και το θάρρος μας (και με προσωπική έκθεση) τον έλεγχο στην ΑΕΠΙ, τη μείωση της προμήθειάς της από 37% σε 20 %, το Εποπτικό Συμβούλιο Δημιουργών, ένα σωρό νίκες για τους δημιουργούς που κάποτε ήταν αδιανόητες.

Αυτή τη στιγμή όμως το ΜΕΤΡΟΝ λειτουργεί αντιθεσμικά, αφού τα μέλη αυτά του ΔΣ αρνούνται να εκφράσουν και να υποστηρίξουν την απόφαση της γενικής συνέλευσης, τη στιγμή μάλιστα που την έχουν συνυπογράψει και 450 δημιουργοί.

Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι το ΜΕΤΡΟΝ μπορεί υπό την παρούσα συγκυρία να υπερασπιστεί το συμφέρον των δημιουργών όπως αυτό έχει εκφραστεί από την πλειοψηφία της ΓΣ και την επιστολή των 450 και γι’αυτό παραιτούμαι.

Και για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος ποτέ δεν πίστεψα ούτε πιστεύω ότι οι συνάδελφοι με τους οποίους διαφωνώ, επεδίωκαν ή επιδιώκουν τα συμφέροντα της ΑΕΠΙ ή των μετόχων, αντιθέτως και εκείνοι τις ίδιες αγωνίες με εμάς μοιράζονται. Δυστυχώς, όμως, εκτιμώ ότι με τις ενέργειες τους συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αποτελέσματα που εξυπηρετούν την ΑΕΠΙ. Εξ ου και η τόσο ριζική μεταξύ μας διαφωνία.

Εύχομαι καλή τύχη και καλή συνέχεια σε όλους.

Φοίβος Δεληβοριάς

By